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STATE OF CALIFORNIA 
  

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-3723 

 

January 27, 1987 

Mr. REDACTED TEXT 
Law Offices of 
REDACTED TEXT 
 

 
 

Re: REDACTED TEXT Inc. 
SS OHB REDACTED TEXT 

Dear Mr. REDACTED TEXT: 

This is in response to your letter of November 4, 1986.  We are also in receipt of your letter 
of January 20, 1987. 

We remain of the opinion, stated in Mr. John B. Adamo’s letter of January 13, 1986, to Ms. 
REDACTED TEXT, that your client, REDACTED TEXT Inc. (“REDACTED TEXT”) is required 
to collect California use tax with respect to certain auction sales it makes in New York to California 
residents where the property is shipped to such residents in California by your client by a common 
carrier.   

You indicate that although physical delivery of the property sold to the customer is not 
affected in New York, REDACTED TEXT makes no commitment to its buyers at the time of such 
sales to ship the property at the buyer’s instructions either by way of posted sign, catalog, brochure 
or other written agreement. 

We believe the fact that REDACTED TEXT ships the property to California is sufficient to 
support the use tax collection obligation imposed by Revenue and Taxation Code section 6203 upon 
retailers engaged in business in this state.  That section provides that every retailer engaged in business 
in this state and making sales of tangible personal property for storage, use or other consumption in 
this state shall, at the time of making the sales or, if the storage, use or other consumption of tangible 
personal property is not then taxable, at the time the storage, use or other consumption becomes 
taxable, collect the tax from the purchaser.   
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You are aware of Business Taxes Law Guide Annotation 325.0980, and we have been 
concerned with situations where auction sales take place in California, with a subsequent shipment of 
the goods to a point outside this state.  We have concluded that the annotation is not applicable in the 
use tax collection circumstance and that the question as to whether a sale originating in California 
does or does not qualify for exemption as a sale in interstate commerce is subject to analysis 
independent of that appropriate with respect to section 6203. 

A sale originating in California does not qualify as a sale in interstate commerce where there 
is a delivery of the goods to the purchaser in this state and a redelivery of the goods to the seller for 
shipment outside this state.  It is possible that New York State could impose a sales tax on the 
transactions in question, on the grounds that the sales do not qualify as sales in interstate commerce.  
It is our opinion that your client would nevertheless be required to collect California use tax, subject 
to the right of credit provided by Revenue and Taxation Code section 6406. 

The circumstance which justifies relief from the use tax collection obligation is the 
circumstance identified by the court in Montgomery Ward & Co. v. State Board of Equalization, 
(1969) 272 Cal.App.2d 726, cert. denied, 369 U.S. 1040.  The court there held that a retailer otherwise 
qualifying as a retailer engaged in business in this state was not required to collect California use tax 
on over-the-counter credit sales made to California residents.  The case considered by the court in 
Montgomery Ward may be distinguished from the case in which the seller itself ships the property 
into this state. 

We have taken steps to insure that all persons similarly situated are subject to the same use 
tax collection obligation. 

In response to you request of January 20, we would be happy to meet with you and 
Ms. REDACTED TEXT on Friday, March 6, 1987, at 10:00 in our office, Room 288, 1020 N Street, 
Sacramento. 

Very truly yours, 

Gary J. Jugum 
Assistant Chief Counsel 

GJJ:sr 

bc: Mr. Robert Nunes 
Mr. Glenn Bystrom 


