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April 15, 1992 

Mr. S--- F. P---, Owner 
S--- B--- S---
P.O. Box XXXXXX 
--- ---, CA XXXXX-XXXX 

SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. P---: 

This is in reply to your February 10, 1992 letter regarding the application of sales tax to 
your charges for data processing and data entry.  Specifically, you asked for the application of 
tax to the following cases you presented” 

“Case 1: Data entry services. Keying of customer’s paper documents, and 
providing magnetic media (diskette or computer tape).” 

Enclosed is a copy of Sales and Use Tax Regulation 1502, Computers, Programs, and 
Data Processing. As noted in subdivision (d)(2), charges for data entry are taxable whether the 
storage media are furnished by the customer or by the data processing firm.  Therefore, when a 
customer provides you with paper documents containing data for you to record on storage media, 
tax applies to your charge, whether you or the customer provide the magnetic media. 

“Case 2: Same as Case 1, but in addition, custom programming services are 
necessary to allow the data entry to commence.  Is the programming portion 
taxable?” 

Yes the charge for the programming is taxable.  When you perform programming for 
your use in performing taxable data entry, tax applies to the total gross receipts from your sale or 
the data entry with no deduction for the cost of the programming services.  Revenue and 
Taxation Code section 6012 defines “gross receipts” to mean the total amount or the sale price of 
materials used, labor or service cost, interest paid, or any other expense.   
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“Case 3: Same as Case 1, except that instead of magnetic media, the data is 
transmitted over telephone lines, using a ‘modem’.” 

Tax does not apply to your charge if you transfer the information by remote 
telecommunications from your place of business to or through the purchaser’s computer, and you 
do not transfer any tangible personal property, such as storage media, in the transaction. 
(Cf. Sales and Use Tax Reg. 1502, subd. (f)(1)(D)). 

“Case 4: Same as Case 1, except that instead of magnetic media, an address list 
only is provided.” 

Tax does not apply to charges for furnishing an original document prepared by using a 
typewriter or work processing equipment.  If you create a mailing list from documents provided 
by your customer, tax does not apply to your charge for the original document and carbon copies 
produced simultaneously with the original. Tax does apply to your charge for producing 
multiple copies of the document.  See Sales and Use Tax Regulation 1502.1, Word Processing. 

“Case 5: Same as Case 4, but in addition to the address list, magnetic media is 
also provided. What is taxable in this case, if anything?  The data entry portion of 
the service; the services to create the address list; the services to physically take 
the data and create magnetic media. 

In this case, since you transfer magnetic media to the customer, the entire charge 
is taxable regardless that you also provide an address list to the customer.   

We hope this answers your questions; however, if you need further information, 
feel free to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 
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