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July 11, 1994

Ms. A--- D---
Multistate Tax Manager 
--- & ---
XXX --- Street 
--- ---, CA XXXXX 

Re: Sales and Use Tax - Ruling Request 

Dear Ms. D---: 

This is in reply to your April 19, 1994 letter regarding the application of sales tax to 
charges by your client to operate an on-line entertainment service.  You provided the following 
background facts: 

"Our client (the "Company") operates an on-line interactive entertainment service 
which enables subscribers at different geographic locations to use personal 
computers to communicate with each other on a real time basis. 

"Each subscriber uses a personal computer, a modem and the Company's supplied 
software to operate the service. To access the Company's service, a subscriber 
dials a local phone number which accesses a third-party switched data network 
operated by a long-distance telecommunications provider.  This data network 
links the user to the host computer network which is located at the Company's 
headquarters in California. 

"Upon payment of a shipping and handling fee, a new customer is sent the basic 
software on floppy disks with instructions for installation and use of the service. 
There is no separate charge for this software as it has no value on its own. The 
basic software's purpose is to provide access to the Company's entertainment 
services when connected to the Company's host computer.  The software is not 
sold separately in stores and, in general, can only be obtained from the Company 
after registration is approved. The Company also conducts marketing programs 
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where the access software is distributed with third-party products.  In these 
instances, no shipping and handling fees are charged to the customer. 

"The subscriber may then select one of three basic membership plans which 
allows access to the Company's host computer through the data network.  The 
difference in the plans is based solely on the number of hours on the host 
computer included in the monthly subscription charge.  Additional access hours 
are billed separately at a fixed hourly rate. 

"Once the subscriber invokes the basic software and establishes the on-line data 
network link to the Company's host computer, an approved subscriber is provided 
with various options concerning the different real time interactive entertainment 
activities involving other subscribers. 

"Periodically (approximately every 8-10 months), the access software is upgraded 
and existing subscribers are sent software enhancements on floppy disks.  No 
separate charge is made for the enhancements." 

Given this information, you asked whether we agree with your conclusion that tax does 
not apply to the Company's monthly subscription charge which allows the subscriber access to 
the host computer network by the subscriber's personal computer equipped with a modem.  We 
agree that tax does not apply to the charge for the subscription service.  As you noted, Sales and 
Use Tax Regulation 1502, Computers, Programs, and Data Processing, provides at subdivision 
(c)(7) that charges for access to a computer by means of remote telecommunications are not 
subject to tax. 

Your second question was whether the result would be different if the Company 
separately stated an initial sign-up/membership charge.  Tax does not apply to the Company's 
charge for access to the host computer whether or not the Company separately states an initial 
sign-up membership fee, assuming the fee is not a charge for tangible personal property. 

You note that the Company sends the customers software upon the customers paying a 
"shipping and handling" fee. In such case, assuming that the fee, excluding any nontaxable 
transportation charge, is 50 percent or more of the Company's purchase price of the software, the 
transaction is a retail sale of the software subject to sales tax (Cf. Sales and Use Tax Reg 1670, 
Gifts, Marketing Aids, Premiums and Prizes.)   

As you know, with certain exceptions, tax does not apply to separately stated charges for 
transportation of property from the retailer's place of business or other point from which 
shipment is made directly to the purchaser.  We have taken the position that a designation of 
"postage and handling," coupled with the actual amount of postage placed on a package mailed 
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to a customer, constitutes a separate statement of transportation charges.  See Sales and Use Tax 
Annotation 557.0450. 

The Board recently authorized for publication an amendment to Sales and Use Tax 
Regulation 1628, Transportation Charges, subdivision (a) which, if adopted, would provide that, 
if a separately stated charge is made for "shipping and handling", the portion of the charge which 
represents actual shipment may be excluded from the measure of tax whether or not the actual 
amount is affixed to, or noted on the package.  Unless the proposed amendment becomes 
effective, our view is expressed by the annotation; that is, the Company may not exclude the 
transportation charge from the measure of tax unless the charge is truly stated to the customer 
separately from the handling charge, either on a document or on the package.   

The Company is the consumer of, and tax applies to the sale to the Company of, software 
which the Company provides at no charge to other persons to distribute the software with the 
other person's products. 

Finally, you asked for the application of tax to the enhancements on floppy disks.  Your 
facts state that the Company does not make a separate charge for the enhancement.  We assume 
that the Company is not required to provide the enhancements to the customer.  In such case, the 
Company is the consumer of the storage media which becomes the software the Company 
transfers to the customers.  Tax applies to the sale of the storage media to the Company. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Staff Counsel 

RLD:plh 

cc: Sacramento District Administrator - KH 
Mr. David H. Levine 


