
 
  
 

 
 
 

       
 

 
 

 

 

 
 
 
 

 
    

 
 

 
 

 
 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 

State of California Board of Equalization 
Legal Division-MIC: 82 

Telephone No.:  445-6450 

M e m o r a n d u m 
120.0661.175 

To : Mr. J. W. Cornelius, Supervisor 
Audit Evaluation and Planning 
MIC:40 

From : Ronald L. Dick 
  Senior Tax Counsel 

Subject: [R] 
S- --- XX-XXXXXX 

This is in reply to your September 17, 1996 memorandum regarding the application of 
sales and use tax to charges for artwork created on a computer and transferred to a client on a 
computer diskette provided by the client.   

As you know, we have previously taken the position that, when an artist creates artwork 
on a client’s computer and saves the artwork into the computer’s memory, the artist’s charge is 
nontaxable. We do not believe the artist thereby transfers tangible personal property to the 
client. 

We do not reach the same result when the artist transfers the artwork to external storage 
diskettes or disks and transfers them to the client whether the client or the artist furnishes the 
removable disks or diskettes. 

When the artist furnishes the disks or diskettes, the artist’s charge for the disks is sales as 
defined at subdivision (a) of Revenue and Taxation Code section 6006. The artist’s charge is for 
the transfer of title to or possession of tangible personal property for a consideration. 

If the client furnishes either new or used disks or diskettes, the artist’s charge for the 
work performed to create the artwork is a sale as defined at subdivision (b) of section 6006.  The 
artist’s charge is for “producing, fabricating, processing, printing, or imprinting of tangible 
personal property for a consideration for consumers who furnish either directly or indirectly the 
materials used in the producing, fabricating, processing, printing, or imprinting.”  
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cc: Mr. Dennis Fox 
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