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February 21, 1997 

REDACTED TEXT  
Santa Clara, California  95054 

Re:  Deleted Annotation 120.0016 

Dear Ms. REDACTED TEXT  

This is in response to your January 14, 1997 letter to Ms. Sharon Jarvis regarding deleted 
Annotation 120.0016.  You ask about the Board hearing that prompted the deletion of this 
annotation and whether the principles from the first paragraph of this annotation still apply. 

Annotation 120.0016 was deleted as the result of a hearing involving Systec Business 
Systems, Inc.  The hearing was held in Culver City, California and took place on November 30, 
1994.  You should contact the Board Proceedings Unit at (916) 322-2270 if you are interested 
in ordering a copy of the transcript from that hearing. 

You also ask about the language contained in paragraph one of deleted Annotation 
120.0016.  That paragraph stated: 

“If a seller purchases a software program on disk for 
resale and transmits the contents of the disk to the 
customer by remote telecommunications, the seller 
has made a taxable use of the program, and owes use 
tax measured by the cost of the program.” 

This language is consistent with the Sales and Use Tax Law and is an accurate statement 
of how tax applies under the facts of that annotation.  That is, tax applies on the sales price of 
tangible personal property purchased under a resale certificate where that property is used inside 
this state for purposes other than retention, demonstration or display.  (See Rev. & Tax. Code § 
6094; Reg. 1669.)  A person who transmits the contents of a computer disk to its customer is 
not reselling the disk itself.  Rather, that person uses the disk by transmitting the disk’s contents 
and tax applies on that use whether or not that disk is subsequently sold at retail to a different 
customer. 

Annotation 120.0016 was deleted in its entirety based on the second paragraph of that 
annotation.  The deletion of the entire annotation does not mean, however, that the principles 
set forth in the first paragraph of that annotation are invalid or are otherwise not followed by 
this agency.  I am recommending that the rule set forth in the first paragraph of deleted 
annotation 120.0016 be annotated to provide clarification to industry.  In the meantime, tax 
applies to situations like that of the first paragraph whether or not there is a specific annotation.   

I hope this answers your questions.  If you have any further questions, please write again. 
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Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Tax Counsel 

WLA:rz 

cc:   San Jose District Administrator - (GH) 
Mr. David H. Levine 
Mr. Robert Nunes (MIC:  40) 


