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STATE OF CALIFORNIA 
 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-3828 

November 29, 1989 

Mr. REDACTED TEXT 
Executive Director 
REDACTED TEXT 
San Jose, CA  95112-4598 

REDACTED TEXT – SR GH REDACTED TEXT 
processing of customer-furnished information – maintenance 
of library data base  

Dear Mr. REDACTED TEXT: 

In your September 20, 1989 letter to the Board’s legal staff, you request our opinion on the 
application of California sales or use tax to a contract entitled “California Data Base for Serials” (also 
referred to as CDB-S) between REDACTED TEXT and the California State Library.  You request 
our opinion under the provisions of Revenue and Taxation Code Section 6596 (taxpayer reliance on 
Board written advice).  In your letter, you relate that REDACTED TEXT is a not-for-profit California 
government agency.  Mr. Lerry Jakubowitz, of Peterson Associates, CPAs, your representatives, 
informs me that REDACTED TEXT is a joint powers government agency formed under the 
provisions of Government Code Section 6500 et seq., among the California State Library, the County 
of Los Angeles, the Regents of the University of California, and other government entities. 

The contract calls for REDACTED TEXT to continuously maintain and update a data base 
owned by the California State Library.  The contract also provides for REDACTED TEXT to develop 
and implement custom software to improve the usefulness and availability of the data base.  The 
contract also requires REDACTED TEXT to expand the data base to encompass the conversion of 
the records to a new national standard library format.   
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You write: 

“The California State Board of Equalization recently completed an audit of 
REDACTED TEXT for the period October 31, 1985 to December 31, 1988.   

The Notice of Determination was dated July 26, 1989.  During this field audit at 
REDACTED TEXT, the CDB-S contract was reviewed and determined to be a 
contract for services, the proceeds of which were not subject to sales tax.  
However, since the contract is renewed on an annual basis we wish to have a 
determination as to the application of sales or use tax to the contract covering the 
period October 1, 1989 to September 30, 1990, and each subsequent annual 
renewal of the contract.” 

You note that you have requested the California State Library to remit sales tax on this contract 
for the period January 1, 1989 to September 30, 1989, and you ask us to advise you if that collection 
of tax is in error. 

Your contention is that this contract is exempt from sales and use tax under the Board’s Sales 
and Use Tax Regulation 1502(d)(5) because it constitutes the service of processing customer-
furnished information by a data processing firm.  You contend that the true object of this contract is 
for REDACTED TEXT to provide the service of changing the information included in the data base, 
and not the tangible output of the product which may result from accessing the data base (e.g. storage 
media containing the data base).  Your opinion is that REDACTED TEXT is the consumer of tangible 
personal property which it uses in performing this contact, such as cards, forms, etc.  You also contend 
that REDACTED TEXT is not subject to tax on services rendered in making custom modifications 
to the data base software programs, when REDACTED TEXT separately states these charges on its 
billing invoice, pursuant to the provisions of Regulation 1502(f)(2)(B). 

There are other provisions of the contract which require REDACTED TEXT to publish, 
market, and distribute the California Union List of Periodicals, and also to publish training guides for 
REDACTED TEXT members to efficiently access the data base.  You understand that REDACTED 
TEXT is the retailer of these items and that tax applies to its sales to its clients. 

Opinion 
We agree with your contention that under Regulation 1502(d)(5), REDACTED TEXT is 

providing a nontaxable service of processing customer-furnished information when it maintains and 
updates a continuous file of information in the data base owned by the California State Library, 
regardless of whether REDACTED TEXT transfers the updated data base to the State Library on 
tangible storage media.  We also agree that when REDACTED TEXT makes custom modifications 
to computer programs necessary to access the data base, and separately states these charges for the 
custom modifications on its invoices to the California State Library, no tax applies to those charges, 
under Regulation 1502(f)(2).  REDACTED TEXT is the consumer of tangible property it purchases 
in order to provide these processing and programming services, and tax applies to those purchases.  
You should not charge the California State Library tax on these services, and if you have collected 
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tax on nontaxable transactions, you may file a written claim for refund with the Board’s Audit Review 
and Refund Unit, P.O. Box 942879, Sacramento, CA  94279-0001, Telephone (916) 322-3040. 

We also agree with your view that your are the retailer of lists and training guides which you 
sell to your clients.  Finally, we agree that this response to your September 20, 1989 letter constitutes 
written advice to the taxpayer within the meaning of Section 6596.  Accordingly, you may rely on 
this advice in reporting and paying the appropriate amount of sales or use tax in your returns filed 
with the Board. 

Sincerely, 

John Abbott 
Senior Tax Counsel 

JA:jb 


