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October 30, 1996  

Ms. S--- W. R--- 
I---, Inc. 
XXXX --- ---, Suite XXX 
---, CA XXXXX-XXXX 

Re: I---, Inc. 

Dear Ms. R---: 

This is in response to your letter which was received by the Legal Division on 
September 20, 1996.  You ask how tax applies to the following business transaction: 

“We receive paper documents from a client. We scan the paper 
documents into the computer using a scanner, then we extract, manipulate, and 
sort the data from the documents, according to the contracted instructions of our 
client. That data is then written onto an output medium, CD’s (compact disks). 
The CD’s and the original source documents are then picked up by the client for 
transport back to their facility.  There may be clients who would contract with us 
to transport their source documents to and from our operations center . . . . 

“For ongoing contracts with such organizations as banks, insurance 
tracking services, and title companies who will have an ongoing flow of 
documents coming to us weekly or monthly, our service will include the updating 
of a continuous file of information maintained by the customer. 

“The cost of the CD’s onto which the extracted data will be written and given 
to the client will be billed as a separate charge to the client rather than 
incorporated as an integral part of the service charge.” 
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You ask whether pick-up and delivery charges for transporting the documents furnished 
by your customers and the compact disk containing the original information developed by you 
are subject to tax. You also ask whether you may purchase the compact disks for resale under a 
resale certificate. 

DISCUSSION 

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by gross receipts, unless the sale is exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.) 
Although the retailer owes the sales tax, the retailer may collect sales tax reimbursement from 
the purchaser if the contract of sale so provides.  (Civ. Code § 1656.1.) When sales tax does not 
apply, use tax, measured by the sales price, applies to the use of tangible personal property 
purchased from a retailer for the storage, use, or other consumption in California, unless the use 
is exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) 

Charges for processing customer-furnished information are not subject to tax. 
(Reg. 1502(c)(5).)  Processing of customer-furnished information means the developing of 
original information from data furnished by the customer.  (Reg. 1502(d)(5)(A).) Examples of 
such processing of customer-furnished information include the summarizing, computing, 
extracting, sorting, and sequencing of data, and the updating of a continuous file of information 
maintained by the customer with the data processing firm. 

Additionally, where a data processing firm enters into a contract for the processing of 
customer-furnished information, the transfer of the original information to the customer is 
considered to be the rendition of a service. (Reg. 1502(d)(5)(C).) Tax does not apply to the 
charges made under contracts providing for the transfer of the original information regardless of 
the storage media used to transfer the original information.  (Id.) The data processing firm is the 
consumer of the materials used in providing exempt services.  (Reg. 1502(c)(8).) Tax applies to 
the sale of materials to the data processing firms.  However, where a separate charge is made to 
customers for the materials, tax applies to the charge made for the materials.  (Id.) 

You state that you extract, manipulate, and sort data furnished by your customers, and 
that you update continuous files of information maintained by your customers.  Such services 
constitute nontaxable processing of customer-furnished information under Sales and Use Tax 
Regulation 1502(d)(5). 

With regard to the compact disks, you state that your customers are separately charged 
for the cost of the compact disks used to transfer the original information developed by you. 
Under these circumstances, the taxable retail sale of the compact disk is the sale by you to your 
customer.  You may collect sales tax reimbursement from your customer if the contract for sale 
so provides. You may also purchase the compact disks extax under a resale certificate.   
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Lastly, with regard to the pick-up and delivery charges for the customer-furnished 
documents and the compact disk containing the original information developed by you, such 
charges are not subject to tax. Regulation 1502(h) specifically provides that if the data 
processing firm’s billing is for nontaxable processing of customer-furnished information, tax will 
not apply to pick-up and delivery charges. 

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Sophia H. Chung 
Tax Counsel 

SHC:rz 

cc: --- District Administrator - (--) 




