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      May 8, 1995 

Mr. C--- E. K---
Tax Manager 

S--- R--- C---, Inc. 

XXXX --- --- Drive 

P. O. Box XXXXX 

--- ---, CA XXXX-XXXX 


 

Re: SZ – XX-XXXXXX 

Dear Mr. K---: 

This is in response to your March 9, 1995 letter to Assistant Chief Counsel Gary Jugum 
regarding the application of tax with respect to computer software included in your company's 
sales of Computerized Branch Exchange ("CBX") systems. 

 You state: 

"S--- R---'s major product is the CBX ...  line of PBX (Private Branch Exchange) 
products. A CBX is a computer which serves as an automatic switchboard for 
any telephone extensions which are routed through the CBX.  Individuals may 
dial the extensions routed through the CBX, dial extensions on other CBX's 
which may be connected, or dial any other phone in the world via common carrier 
lines connected to the CBX. Additionally, the CBX may simultaneously or 
independently be used to provide similar services for transmission of data, with 
terminals, modems, and computers substituting for telephones in the description 
above. 

".... 

"Each CBX is configured to meet the customer's unique requirements.  The 
number of lines, the actual extension numbers, and the type of device on each line 
(console, terminal, plain phone, featured phone, etc.) must be embedded in the 
CBX software. So too, the public phone network system trunk, carrier (AT&T, 
MCI, Sprint), WATS, FX, or TIE lines which are to be connected to the CBX 
must also be programmed.  There might be connections to other CBXs forming an 
intra-organization network. Further, the CBX has a myriad of optional, extra cost 
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features (such as Automatic Call Distribution), which require software 
applications, others which are software themselves. 

"Thus, the software of each CBX installation is unique.  To generate this unique 
software, the installation parameters (CBX model, lines, devices, options, etc. as 
explained above) are coded into input sheets by Customer Installation Specialists 
working closely with the customers and by software generation specialists 
employed as S--- R--- headquarters.  These input sheets are keyed into [a] PC 
program named DCT (Data Collection Tool) which is located at each S--- R---
branch office. Once the software has been input and validated, using the 
parameters defined, it is sent to the S--- R--- Reference Center, located in Santa 
Clara. These special programs create the appropriate template to produce a 
customized software package for the specific installation.  This customized 
version, usually in the form of DAT tape, is then thoroughly tested before being 
delivered with the hardware for installation at the customer's site by our 
technicians. Our on-site technicians then thoroughly test the software again after 
installation." 

You ask how tax applies on the sale of customized software included in your company's 
sales of its CBX systems. 

Discussion 

California imposes a sales tax on a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property in this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.) Taxable gross receipts include all amounts received with respect to 
the sale, with no deduction for the cost of the materials, service, or expense of the retailer passed 
on to the purchaser, unless there is a specific statutory exclusion.  (Rev. & Tax. Code § 6012.) 

The application of tax to sales of custom software is set forth in Revenue and Taxation 
code section 6010.9 and further explained in Regulation 1502(f)(2): 

"(A) Tax does not apply to the sale or lease of a custom computer program, other 
than a basic operational program, regardless of the form in which the program is 
transferred. Nor does the tax apply to the transfer of a custom program, or custom 
programming services performed, in connection with the sale or lease of 
computer equipment, whether or not the charges for the custom program or 
programming are separately stated. 

"(B) However, charges for custom modifications to prewritten programs are 
nontaxable only if the charges for the modifications are separately stated. 
Otherwise, the charges are taxable as services part of the sale of the prewritten 
program. 
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"When the charges for modification of a prewritten program are not separately 
stated, tax applies to the entire charge made to the customer for the modified 
program unless the modification is so significant that the new program qualifies 
as a custom program.  If the prewritten program was previously marketed, the 
new program will qualify as a custom program, if the price of the prewritten 
program was 50 percent or less of the price of the new program.  If the prewritten 
program was not previously marketed, the new program will qualify as a custom 
program, if the charge made to the customer for custom programming services, as 
evidenced in the records of the seller, was more than 50 percent of the contract 
price to the customer. 

"...." 

We understand that your company inputs information from its customers into a separate 
program (the DCT) for use in generating the software necessary to run a customer's 
individualized CBX system.  We assume that this process requires your company to substantially 
modify prewritten software consisting of the general framework for all CBX systems.  Tax does 
not apply on your company's charges for modifying this software where these charges are 
separately stated on the sales invoice to your customers.  If your company does not separately 
state these charges and does not market or sell the prewritten component of software, the 
individualized CBX software is "custom" and not subject to tax only if the charge for 
customizing the software was more than 50 percent of the contract price for the CBX software. 
Where these conditions are met, your company's sale of the individualized CBX software is not 
subject to tax regardless of the form in which the program is transferred (i.e., via disk, tape, or 
modem), whether or not the software is sold in connection with the sale or lease of computer 
equipment, and whether or not the charges for the software are separately stated.  Where these 
conditions are not met, tax applies on your company's entire charge for the sale of the software.  

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:plh 

cc: --- --- District Administrator - -- 


