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Gentlemen: 
 
This is in reply to your letter of May 13 in which you inquire at what point silver becomes a 
taxable item.   
 
In the course of your operations, you take refined silver in the form of sand.  This silver is then 
melted into bullion (bars) or poured into water to make granuals.  Also, some bars are rolled into 
sheet.  You sell silver from each stage of manufacturing: sand, granuals, bullion bars, and sheet.   
 
Silver bullion does not include “fabricated silver” (material of which less than 80 percent of its 
total value is attributable to silver content).  Thus, your refined silver in each of its forms (sand, 
granuals, bullion bars, and sheet) may be considered to be bullion for the purposes of 
Section 6383, so long as it does not become “fabricated silver”.   
 
As you know, Section 6383 exempts the sales of silver bullion from the sales tax but not from 
the use tax.  This section reads: 
 

“There are exempted from the computation of the amount of the sales tax the 
gross receipts from the sales of silver bullion by the producer or refiner.”   

 
The use tax applies to persons who purchase tangible personal property for storage, use, or 
consumption in this state, and a retailer engaged in business in this state and making sales for 
such a purpose is required to collect the use tax from his customers and turn it over to the state.  
Thus, even if the sale is exempt from sales tax because it is exempted by Section 6383, the 
purchase by your customer may still be taxable and you will be responsible for its collection.  In 
some cases, the transaction will not be subject to the use tax because the purchaser is exempt 
although the purchase of the property is for storage, use, or consumption in this state.  For 
instance, banks and insurance companies are not subject to use tax; see Ruling 51, copy 
enclosed.  We are also enclosing a copy of the Sales and Use Tax Law, which you may wish to 
review briefly to note the general and specific exemptions (Chapter 4).   
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We assume you are aware that no tax applies to your sales of any form of silver (whether it is 
silver bullion or not) if the sale is for resale in the regular course of business by your customer.  
Of course, you should obtain a resale certificate from those customers.   
 
If you have any further questions or comments, please do not hesitate to write to us again.   

 
Very truly yours,  
 
 
 
Philip R. Dougherty 
Assistant Counsel  
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