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March 31, 1980 

Mr. J--- R. K---
General Manager – State and Local Taxes 
C--- D--- Corporation 
P. O. Box ---
M---, Minnesota XXXXX 

Dear Mr. K---: 

SZ -- XX-XXXXXX 

This is in response to your request of February 13, 1980, that we clarify application of the 
California sales tax law to contracts under which your subsidiary A--- Industries, Inc., may 
undertake to furnish and install computer systems in conjunction with the installation of automated 
water, electricity, and sewage control systems. Specifically, you have raised the question as to 
whether contracts for the furnishing and installation of computer systems may qualify as 
construction contracts under our Regulation 1521, “Construction Contracts,” in accordance with the 
rationale of the California Court of Appeals in Bank of America v. County of Los Angeles, 
22 Cal.App2d 108 (1964).   

In Bank of America property tax was levied on electronic systems owned by the bank.  The 
judgment of the trial court, that the systems were fixtures and improvements to real property rather 
than personal property, was affirmed by the appellate court, which commented upon the following 
facts: 

(1) The buildings themselves were special purpose buildings. 

(2) The components of each system were interconnected by hundreds of 
signal and power cables; the floor of the buildings was raised to 
accommodate the cables 

(3) Air conditioning and humidity control was installed for optimum 
operating efficiency. 

(4) Substantial expense was entailed in relocation of any of the components. 
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(5) In the case of some of the machines, connections to air compressors were 
made by rigid iron pipes. 

(6) Great expense would have been incurred in moving the heavy equipment. 

(7) The size and weight (11 tons to each system) militated against moving the 
equipment.   

It was clear that by reference to the standard three-part analysis, the units in question 
constituted permanent improvements to realty.  That is, by the intentions of the parties as manifested 
by their actions, by the type of use to which the property was to be put, and by the method of 
attachment of the property to the realty in relation to its size, the equipment in question manifested 
the characteristics if immovability and permanency of attachment normally associated with 
improvements to realty.   

The opinion of the court thus reflected the historic principle that the fact that property may 
be firmly attached to realty is not alone determinative of its classification as a permanent 
improvement. 

We are of the opinion that the Bank of America applies generally in the sales tax context as 
in the property tax context. But what does it mean to make this statement?  A closer examination of 
various factual situations is required.   

Title Transfer Sales – Non-United States Government 

In a situation where a contractor undertakes to furnish and install equipment items of the 
type discussed in Bank of America, the Board would conclude that the contract is a construction 
contract under its Regulation 1521 and that those items actually affixed permanently to realty, 
whether by their own weight or by mechanical attachment, are fixtures under the regulation.  In 
accordance with the regulation, the contractor would be the retailer of fixtures, such as central 
processing units, and the consumer of materials, such as wiring, flooring, etc.  Other items such as 
software, desks, chairs, etc. not actually becoming a permanent part of the realty would be taxed as 
machinery and equipment or other tangible personal property, as provided by the regulation. 
Property to be treated as a fixture under Regulation 1521 must be integrated with the realty in such a 
manner as to manifest the permanent nature of the installation.   

Lease Sales – Non-United States Government 

In a situation where a contractor undertakes to install equipment integrated with the realty in 
the manner described in the Bank of America case but retains title to the equipment and leases the 
equipment to the landowner, we are of the opinion that the equipment cannot be regarded as a 
permanent improvement to real property-no matter what the manner of affixation-because the 
agreement between the parties, i.e., the lease agreement, which would manifest an intention that the 
property not be in place on a permanent basis.  This concept is recognized in Revenue and Taxation 
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Code Section 6016.3, which provides that “‘Tangible personal property,’ for the purpose of [the 
sales tax law], includes any leased fixtures if the lessor has the right to remove the fixtures upon 
breach or termination of the lease, unless the lessor is also the lessor of the realty.”  Thus, in the 
situation described in Bank of America decision, if the property had been leased to the bank by the 
person who installed it, the Board would have regarded such lease as a lease of tangible personal 
property.  See Regulation 1521(b)(2)(B)(3).  In short, there is no construction contract; there is a 
lease of tangible personal property taxable as a sale if the lessor is the manufacturer of the property 
of if the lessor has not paid tax with respect to its acquisition of the property.   

Lease Sales – United States Government Contracts 

With respect to installations made for the United States, the initial analysis would be the 
same. The property when installed remains tangible personal property in accordance with Section 
6016.3. Revenue and Taxation Code Section 6381, which describes sales to the United States as 
being generally exempt from the tax, states that “This exemption does not extend to the rentals 
payable under a lease of tangible personal property.”  The Board would have attempted to assert the 
tax on such leases, but, as you know, we are enjoined from collecting tax on leases to the United 
States in accordance with the order of the court in United States of America v. Board of 
Equalization, United States District Court, Central District, CV 79-03359. 

As is apparent, it is the view of the staff of the State Board of Equalization that we are 
required to recognize the holding of the California court in the Bank of America case. However, the 
ramifications of such recognition seem more fortuitous than deliberate. 

Very truly yours, 

Gary J. Jugum 
Assistant Chief Counsel 


