
	

190.0820STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

  August 7, 1953 

A--- P--- and C--- Co. 
P.O. Box XXXX T--- A---
--- --- XX, California Your letters of July 3 

And August 3 
Attention: Mr. D--- E. M--- Account No. - XXXXX 
 Assistant Secretary-Treasurer 

Gentlemen: 

We understand that the E--- B--- E--- Co. is to furnish you with rock fill material on the 
basis of a unit price per ton, the material to be dumped at locations designated by you at your ---
plant. All spreading, leveling, and rolling of the fill will be done by yourself after delivery by the 
vendor.  You inquire as to the taxability of this transaction. 

Under the above facts we would regard your supplier as a retailer of the fill.  The tax, 
therefore, would apply to the full selling price of this product.  In other words, each day there would 
be a taxable sale made to you of the fill delivered for 40¢ per ton price. 

It is true that we generally regard a construction contractor as a consumer of “materials”, as 
defined in Sales and Use Tax Ruling 11 (copy enclosed), used in fulfilling construction contracts 
and therefore not as a retailer thereof.  However, for your supplier to be regarded as a consumer of 
the fill under a construction contract rather than as a retailer thereof, he would have to not only 
supply the fill but actually do all of the spreading, leveling, and rolling, that is, he would actually 
have to improve the real property.  However, in the situation outlined by you, the supplier is merely 
a retailer furnishing the fill which will be used by you.   

Very truly yours, 

W. W. Mangels 
Assistant Counsel 

WWM:ja 

cc: Oakland – Auditing 
Los Angeles - Auditing 


