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190.1355STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-5550

   August 9, 1989 

Mr. J--- Z---
Consultant 

XX --- --- ---, Suite XXX 
--- ---, UT XXXXX 

Re: Application of sales or use tax to the installation and 
sale of “clean rooms” 

Dear Mr. Z---: 

This is in response to your letter dated June 30, 1989 regarding the application of sales or 
use tax to your client’s installation and sale of clean rooms in this state.  Your client is based in 
Utah, and generally purchases inventory tax free and fabricates the major parts of the clean room at 
its Utah plant. Your client then ships or delivers the parts to the job site, assembling and installing 
the unit at the designated building location. If your client makes successful bids for installation of 
clean rooms in this state, its activity will include the following: 

“1. Delivery by common carrier from Utah to the job location of prefabricated 
(fabrication done in Utah) clean room material which will be assembled 
and installed by the client’s employees in your state. 

“2. Some material will be purchased from local California vendors for; 
a. incorporation into the job, 
b. use or consumption by client’s 

employees (e.g., office supplies, small 
tools, etc.), 

c. use in attaching the unit to the realty. 

“3. The sale of the completed unit may be to a general contractor who will 
most likely include it as part of their total bid to their customer.  The 
general contractor may or may not show the clean room ‘sales price’ as a 
separate line item on their billing to the customer/owner, or 
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“4. The sale of the completed unit may be made directly to the customer 
(owner of the facility). The bid may be quoted on a lump sum basis or the 
charge to install may be noted separate.”   

A person engaged in the business of selling tangible personal property is a “seller.”  (Rev. & 
Tax. Code § 6014.) A “retail sale” is a sale for any purpose other than resale in the regular course of 
business.  (Rev. & Tax Code § 6007.)  A “retailer” is a seller who makes any retail sale of tangible 
personal property.  (Rev. & Tax Code § 6015).  Your client makes retail sales of tangible personal 
property and is therefore a retailer.   

Based upon our telephone conversation, my understanding is that your client will probably 
enter into one contract for the installation of a clean room in California this year, and will contract 
further installations beginning next year.  Each installation takes two to three months.  Under these 
facts, we conclude that your client is a retailer engaged in business in this state.  (See Rev. & Tax 
Code § 6203.)   

Generally, a retailer’s retail sale of tangible personal property in this state is subject to sales 
tax. (Rev. & Tax Code § 6051. See also Reg. 1620.)  Although liability for the sales tax is imposed 
upon the retailer, the retailer may collect sales tax reimbursement from the purchaser if pursuant to 
their contract of sale.  (Civ. Code § 1656.1.)   

When sales tax does not apply, use tax applies to the use of property in this state when the 
property was purchased from a retailer for use in this state.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) 
Although the use tax is imposed on the user, a retailer engaged in business in this state is required to 
collect the tax from the purchaser and pay it to the state.  (Rev. & Tax. Code § 6202, 6203.)  The 
amount of such tax required to be collected is a debt owed by the retailer to this state.  (Rev. & Tax. 
Code § 6204.) A person who has purchased property for use in this state and who has not paid use 
tax to his or her vendor must self-report his or her use tax liability.  (See Rev. & Tax. Code § 6202.)   

Since your client will attach the clean rooms to real property, your client is a construction 
contractor.  Regulation 1521 describes the application of sales and use tax to construction 
contractors and their construction contracts, and a copy is enclosed for your information.  A 
construction contractor is the consumer of materials furnished and installed in the performance of a 
construction contract, and either sale tax or use tax applies with respect to the sale of the materials to 
or the use of the materials by the construction contractor.  (Reg. 1521(b)(2)(A)1.)  On the other 
hand, a construction contractor is the retailer of fixtures furnished and installed in the performance 
of construction contracts and tax applies to the construction contractor’s sale of the fixtures. 
(Reg. 1521(b)(2)(B)1.)  Materials and fixtures are defined in Regulation 1521(a).  (See also 
appendices A and B.) 

We have previously concluded that certain clean rooms were composed entirely of materials 
while others were regarded as a single fixture.  (Business Taxes Law Guide Annotations 565.0340 
(11/12/65), 565.0400 (4/24/53).)  My understanding is that your client assembles a modular clean 
room and then attaches it to real property.  If this is the case, the entire clean room would be 
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regarded as a fixture.  If, on the other hand, the clean room were assembled from the real property 
out (i.e., the first piece attached to real property and the next piece attached to the first, etc.), we 
would regard the room as composed of materials except for any items of the type listed as fixtures 
in Regulation 1521.   

Your questions are quoted below, followed by our responses. 

“1. Since clean rooms are usually considered tangible personal property, used 
as part of an integrated manufacturing process, would the sale of such 
rooms be exempt from your sales or use tax?”   

California does not have an exemption from sales or use tax for property that will be used to 
manufacture other tangible personal property.  Thus, the sale or use of property otherwise subject to 
sales or use tax remains subject to that tax even if the property will be used to manufacture other 
tangible personal property.   

“2. If or when the sale of clean rooms are subject to California sales or use tax 
what rate applies?  Are any local taxes applicable?” 

The minimum sales or use tax rate in California is 6%.  Some districts (comprised of one or 
more counties) impose an additional ½% or combined 1% transactions and sue tax.  Thus, the total 
sales or use tax rate is 6%, 6 ½%, or 4%, depending upon the district (county) in which the property 
is sold or used. Enclosed is a pamphlet entitled, “Tax Tips for Transit Taxes.”  This pamphlet 
discusses the general rules applicable to the additional ½ or 1% transactions and use tax and lists the 
districts (counties) in which they apply.   

“3. Should our client purchase supplies that become a component part of the 
clean room tax free when obtained from California vendors (nuts, bolts, 
screws, filters, etc.)? 

“4. Is installation or job site assembly labor subject to tax if separately stated 
on the sales invoice? 

“5. If installation or assembly labor is non-taxable, is our client responsible 
for tax on cost of parts and supplies used in connection with such labor?” 

When your client purchases materials for attachment to real property, such as nuts, bolts, 
and screws, from California vendors for use in a construction contract, it should not purchase those 
materials tax free by issuing the vendor’s resale certificate.  (See Reg. 1668, a copy of which is 
enclosed.)  It is a consumer of those materials and sales tax applies to the sale to your client or use 
tax applies to your client’s use.  Since your client would be reselling fixtures it installs in the 
performance of construction contracts, it may purchase those fixtures and items incorporated into 
those fixtures tax free by issuing resale certificates.  (See Regs. 1525(b), 1668.)  Sales tax would 
apply to its sale of those fixtures as described in subdivision (b)(2)(B) of Regulation 1521.   
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There is no sales or use tax on a construction contractor’s charges for installation labor. 
(Reg. 1521.  See Rev. & Tax. Code §§ 6011(c)(3), 6012(c)(3).)  Charges for assembly labor to 
fabricate tangible personal property (such as fixtures) would be included in the measure of sales or 
use tax.  (Rev. & Tax. Code §§ 6006(b), 6011, 6012, 6051, 6201, Reg. 1521(b)(2)(B)2.)   

“6. Should our client pay California sales or use tax on consumable items such 
as office supplies, tools, etc. purchased for use within your state?”   

Yes, the sale at retail of tangible personal property by a retailer in this state is subject to sales 
tax. If that tangible personal property is purchased outside this state for use in this state, the use in 
this state is subject to use tax.   

“7. Is assembly equipment purchased and used by our client in your state 
subject to sales or use tax? Or would it be exempt under your 
manufacturer’s exemption? 

“If assembly equipment is purchased and first used in Utah, would 
California tax apply upon subsequent use in your state?”   

As discussed above, there is no manufacturer’s exemption from sales tax in California. 
Therefore, assembly equipment purchased at retail in this state is subject to sales tax.  With respect 
to assembly equipment purchased outside this state and first used outside this state, use tax would 
apply to its use in this state if it were purchased for use in California.  This is explained in 
Regulation 1620.  Generally, if property first used outside this state is brought into California within 
90 days after its purchase, it is presumed that the property was purchased for use in California and 
its use is subject to use tax.  (Reg. 1620(b)(3).) 

“8. If a clean room sale is to a California college, university, or research 
foundation, would such sale be exempt? 

“What type verification of exemption must our client obtain from the 
customer?” 

No, there is no exemption from California sales or use tax for a sale to a college, university, 
or research foundation.   

“9. If a sale is made by our client to a general contractor that is ‘reselling’ the 
clean room as part of a general contract to the owner, would or should the 
contractor issue our client a resale exemption certificate?  

“If the owner of the facility is a manufacturer or some other exempt entity 
(e.g. church, government, etc) can or should the general contractor give 
our client some other type proof of exemption?” 
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As discussed above, the construction contractor is always regarded as the consumer of 
materials furnished and installed in the performance of construction contracts, and the contractor 
may not take resale certificates for such materials.  Generally, title to materials and fixtures installed 
by a construction contractor under a subcontract with the general contractor passes directly to the 
owner of the real estate.  That is, the subcontractor is actually selling fixtures to the owner, and that 
sale is at retail.  The contractor cannot avoid sales or use tax liability by taking resale certificates 
from the general contractor.  (Reg. 1521(b)(6)(A).)   

“10. Does California have any rules, regulations, or written administrative 
policy regarding the proper handling of clean rooms for sales and use tax 
purposes?” 

As discussed above, enclosed for your information are copies of Regulations 1521, 1620, 
and 1668, and a pamphlet on transit taxes.  If you have further questions, feel free to write again.   

Sincerely, 

David H. Levine 
Tax Counsel 

DHL:wak 
1461C 

Enclosures 


