



190.1480STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

March 30, 1954 

Mr. B--- T--- 
D--- T--- R--- D--- Co. 
XXX --- ---
--- --- XX, California Your letter of March 22 

Account No. S- -- XX XXXXXX 

Dear Mr. T---: 

We understand that you are engaged in the business of furnishing and installing remote 
control doors and door operating equipment. We are returning the two invoices, one on which the 
State sales tax reimbursement is computed on the total of separately stated charges for one rotary 
arm operator with single car control ($260.00) and a $50.00 installation charge.  On the other 
invoice the reimbursement is computed only on the separately stated charge for the rotary arm 
operator. 

Under the California Sales and Use Tax Law, separately stated installation labor charges are 
exempt and therefore State sales tax reimbursement should not be computed on such charges. 

For your reference we are enclosing Sales and Use Tax Ruling 11.  It would appear that 
door operating equipment, when installed by you, constitutes a “fixture” ad defined in that ruling. 
Therefore, the measure of your sales tax liability with respect to such equipment is governed by that 
portion of Ruling 11 entitled “Fixtures Furnished and Installed by Contractors”.  Since you 
separately state installation charges rather than merely make a total lump-sum charge, the fair retail 
selling price is apparently, in your example, $260.00.  Furthermore, any equipment installed by you 
in an automobile where the charge therefore is included in the $260.00 amount would be a straight 
sale of tangible personal property.  It is for the above reasons that the $260.00 charge is taxable.   

If any of your contracts will call for the furnishing and installation of doors and door 
hardware, these items are considered to be “materials” under Ruling 11.  As indicated in that ruling, 
contractors are normally regarded as consumers of materials used in fulfilling construction contracts 
rather than as retailers thereof.  However, if, where you furnish and install doors and door hardware, 
you bill your customer for those items in a manner similar to the method which you enclosed, you 
are regarded as the retailer of these items as well.  See in this connection the second paragraph of 
that portion of Ruling 11 entitled “Materials Used by Contractors”.   
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This Board does not administer the various city sales taxes and therefore we are unable to 
inform you concerning the propriety of determining the application of city taxes in an identical 
manner.   

If you have any further questions, please advise. 

Yours very truly, 

Bill Holden 
Assistant Counsel 

BH:JA 

cc: San Francisco - Auditing 


