



 

 


 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
LEGAL DIVISION - MIC 82 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O.  BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0082) 
Telephone No.: (916) 324-2637        
Facsimile No.: (916) 323-3387  

June 26, 1995 

Ms. L--- C---
C---. -. F--- E---, Inc. 
XXX North --- Street 
---, California XXXXX 

Re: SS --- XX-XXXXXX 

Dear Ms. C---: 

This is in response to your letter dated May 18, 1995 regarding the appl
the sale of an electrical service panel and related charges for personnel training
testing. 

You state that your company will purchase a large service control pane
several float switches, cables, manuals, and documentation that the unit has bee
tested in the shop. We understand that this unit will be delivered to a jobsite fo
your company.  You also state that your company will obtain a separate quote
seller of the control panel or another third party to test and adjust the control 
provide a training session to jobsite personnel on how to operate the unit. We 
letter to ask how tax applies on your company's sale of the service control pan
separate testing/training charge which it passes on to its customers. 
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Discussion 

California imposes a sales tax on a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible 
personal property in this state unless the sale is specifically exempt from taxation by statute. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.) Gross receipts include all amounts received with respect to the sale, 
with no deduction for the cost of the materials, service, or expenses of the retailer passed on to 
the purchaser, unless there is a specific statutory exclusion. (Rev. & Tax. Code § 6012.) 

C---. -. F--- E---, Inc.'s ("CJFE") installation of the electrical service panel at the jobsite 
makes it a construction contractor within the meaning of subdivision (a)(2) of Regulation 1521, a 
copy of which is enclosed. A construction contractor is a consumer of materials furnished and 
installed pursuant to the construction contract, and the sale of those materials to the contractor is 
the retail transaction subject to sales or use tax.  (Reg. 1521(b)(2)(A).)  Except when performing 
a construction contract for the United States Government, a construction contractor is the retailer 
of fixtures furnished and installed pursuant to the construction contract, meaning that the sale of 
the fixtures to the construction contractor is a sale for resale.  Tax applies to the sale by the 
construction contractor to its customer.  (Reg. 1521(b)(2)(B).) 

Regulation 1521 defines "materials" and "fixtures" for purposes of this analysis.  Fixtures 
are items which are accessory to a building or other structure and do not lose their identity as 
accessories when installed. (Reg. 1521(a)(5).)  For purposes of this opinion, we assume your 
categorization of the service control panel as a fixture is correct.  (If your categorization and our 
assumption are incorrect, our opinion would be different.)  Thus, as the construction contractor 
furnishing and installing the service control panel in question, you are regarded as having 
purchased it for resale from your vendor.  This means that the sale of the panel from the vendor 
to you is not subject to tax. Rather, the sale of the service panel from you to your customer is a 
retail sale subject to tax as set forth in Regulation 1521(b)(2)(B)2.  That is, tax applies on CJFE's 
stated sales price of the panel to its customer or, if not stated, on the cost price of the panel to 
CJFE as set forth in subdivision (b)(2)(B)2 of Regulation 1521.  This cost price includes the sale 
price of the panel to CJFE, the charge for any additional fabrication performed by another 
person, and the cost in accordance with the formula in the regulation for any fabrication CJFE 
performs prior to installation.  The remaining issue is whether the testing of the panel and the 
training of personnel are regarded as part of the fabrication of the panel. 

As you know, jobsite fabrication labor and its prorated share of manufacturing overhead 
must be included in the sale price of a fixture to your customer.  (See Reg. 1521(b)(2)(B)2.b.) 
Jobsite fabrication labor includes assembly labor performed prior to attachment of a component 
or fixture to a structure or other real property. (Id.) We understand that your vendor or another 
wholly separate company provides testing, adjustments, and jobsite training on how to operate 
the panel sometime after your company has installed the panel at the jobsite.  If so, we do not 
regard the testing, adjusting, and training provided by your vendor (or the other separate 
company) as jobsite fabrication.  The charges for that testing and training are therefore not part 
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of CJFE's taxable gross receipts from the sale of the service panel.  (Reg. 1521(b)(2)(B)2.b; see 
also Reg. 1546, Business Taxes Law Guide Annots. 315.0340 (9/21/50), 435.0520 (3/19/52).) 
However, where your company's vendor (or another separate company) undertakes activities 
other than testing, adjusting, and training which amount to fabrication to the service control 
panel (e.g., assembly), charges for such activities are subject to tax if they are performed any 
time before the panel becomes an improvement to real property.1/ 

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:es 
---.L01 

Enclosure: Reg. 1521 

cc: -- - District Administrator 

1/ Your interpretation in your letter that jobsite fabrication means assembly labor performed "until the installed 
unit is plugged in" is unclear.  Your interpretation is correct if the term "plugged in" refers to the attachment of the 
service panel to real property such that the panel becomes an improvement to that real property.  However, your 
interpretation is incorrect to the extent that "plugged in" refers to the mere connection of the service panel to 
electrical power, or to the attachment of other tangible personal property to the service panel prior to its becoming 
installed as an improvement to real property. 


