
 
 
 

 
 
 
     

 
  
  
 
 
 

 
  
 
 

 
 
 

 
 
 

 

 
 

 

 

 
 

 

190.1960 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 

To: San Jose – District Principal Auditor May 17, 1967 

From: Tax Counsel (EDM) - Headquarters 

Subject: G--- S--- G--- SR --- XX XXXXXX 
Dba S--- G--- Ceramics 
P. O. Box XXXX 
---, California XXXXX 

We regret our delay in replying to your memoranda of March 31, 1967, and April 27, 
1967, in which you ask our opinion on whether certain mosaic tile murals should be considered 
as fixtures or materials when furnished and installed under a lumpsum construction contract.   

It is our understanding that the above named taxpayer purchases certain tile which he 
uses in fabricating a mosaic tile mural.  The mosaic picture is made by inlaying small pieces of 
tile together in grouped patterns.  The tile is processed and delicately colored by the taxpayer, 
Mr. S--- G---. The mural (colored tile picture) is enclosed by an iron frame.  It is then securely 
attached to the wall of a building by bolts. No bolt holes are made through pictures of figures or 
other important items.  The mosaic is unfinished as to the openings for the bolts, which are 
inserted into the wall through these openings.  After the picture is fastened to the wall, the bolt 
holes cannot be seen since they are covered over with cement and inlaid with specially prepared 
tile. By using this special type tile, the smooth flow of the picture is not interrupted. 

The taxpayer claims that although he has not as yet had to remove a picture from a wall, 
to do so would destroy not only the value of the picture, but also the flow of colored tile, which 
would have to be replaced to repair the bolt holes.  He also claims that the matching of tile colors 
for this purpose would be insurmountable. 

If the taxpayer created the art item (mosaic tile mural) by applying the small items of tile 
piece by piece to a wall or other part of the building, or by painting or drawing it upon the wall 
so that it becomes an integral or inseparable part of the building, he would be the consumer of 
the materials used, and tax would apply to the cost of his materials.     
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On the other hand, if the taxpayer creates the complete art item and then attaches it to a 
wall or other part of the building by means of bolts in a manner not making it an integral or 
inseparable part of the building, we believe that the taxpayer is a retailer of his finished art work. 
Inasmuch as the completed product does not lose its identity as an item of property accessory to 
the wall of the building, it becomes a “fixture” upon emplacement.   

The latter view appears to be an accurate description of the subject taxpayer’s business 
activity.  Accordingly, we are of the opinion that the taxpayer is a retailer of the completed 
mosaic tile murals (i.e., “fixtures”) which it furnishes and installs under lump-sum construction 
contracts. (See sales and use tax ruling 11(c).) 
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