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W--- B--- Company 
Certified Public Accountants 
--- Building 
XXX --- Street 
--- --- X, California 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

May 13, 1954 

Gentlemen: 

Your letter of April 22 addressed to our San Francisco office has been referred to the 
headquarters office for reply.  You state that your client furnishes and installs pumping equipment 
for a lump-sum price. You ask us to confirm that this constitutes installation of a fixture pursuant to 
Ruling 11.   

As indicated in the second paragraph of Ruling 11 (copy enclosed), that ruling applies only 
to contracts for the construction of improvements to realty or to furnish and install items which, 
upon installation, become incorporated into the realty. Pumping equipment may become 
incorporated into the realty, but it also may be installed in such a manner as to remain personal 
property.  In the latter case, Ruling 11 does not apply and the tax applies to the selling price and not 
to the charge for installation.  The charge for installation should be separately stated in some manner 
on the billing.   

If the pumping equipment becomes incorporated into the realty, it will be regarded as the 
sale of a fixture pursuant to Ruling 11.  Where Ruling 11 governs, it fixes the measure of tax and no 
separate statement is required on the customer’s bill or in the contract. 

Yours very truly, 

Bill Holden 
Assistant Counsel 
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