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190.2160STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

November 30, 1967 

Gentlemen: 

In your letter of November 2 you question a determination of tax on the sales of fiberglass shower 
stalls by your client “K”.   

The facts, as we understand them, are that “K” prefabricates a complete fiberglass shower stall 
including walls and floor.  The units are installed by permanently bonding the walls to the framing 
with the base laid on a poured plaster bed.  Holes are then drilled in one wall to accommodate 
faucets and the spray head.   

The fact that the shower unit is placed against unfinished interior walls is not controlling.  We still 
must look to the language contained in Ruling 11, copy enclosed, to determine the nature of your 
product. 

The entire prefabricated unit does not lose its identification as an accessory to a building upon 
installation. If removed, there would be no greater effect on the building structure than would occur 
if a bath tub were to be removed. The entire unit is used to handle the input and output of water 
carried in the plumbing of the structure. 

Therefore, the stalls are plumbing fixtures as explained in Ruling 11 and the tax liability is governed 
by paragraph (c) and (d).   

If you have further questions, please feel free to write. 

Very truly yours, 

T. P. Putnam 
Tax Counsel 

By A. Wells Petersen 
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