



190.2360STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

   December 21, 1953 

Mr. F--- F---, Jr. 
Certified Public Accountant 
XXX --- --- ---
--- ---, California Your letters of November 23 

     And December 9 

Dear Mr. F---: 

You inquire concerning the application of sales tax to the furnishing and installation of a 
water heater.   

Ruling 11 states that contractors are the consumers of “materials” and the retailers of 
“fixtures”.  Accordingly, the sale of “materials” to a contractor is the taxable retail sale while the 
sale of “fixtures” by the contractor is the taxable retail sale.   

A water heater is a “fixture” and the tax applies to the contractor’s retail selling price of the 
heater, which price does not include the charge for installation.  If the contract is a lump-sum 
contract, it would be difficult to apportion the contract between selling price of fixture and charge 
for installation.  Ruling 11 therefore provides that in the case of a lump-sum contract by a contractor 
who is not the manufacturer of the fixture, the retail selling price is the contractor’s cost.   

If a contractor who is not a manufacturer of water heaters purchases water heaters tax paid 
and installs them under lump-sum contracts, no further tax is due with respect to such transactions.   

Very truly yours, 

Bill Holden, 
Junior Counsel 

BH:ja 

cc: --- --- - Auditing 


