
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

E--- and E--- 
Certified Public Accountants 
Suite XXX, --- --- Building 
--- --- X, California 

Attention: Mr. A--- M. H---
   

 

 
 
 

 

 
 
 

 

 
 
 

 
 

 

 190.2380STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

  October 20, 1953 

Gentlemen: 

Answering the two questions asked in your letter of October 1, it is our opinion that:  

1. Your client is installing fixtures; i.e., water softeners, under a lump-sum contract. 
Accordingly, he is a retailer and the retail price subject to tax is the cost of the fixtures and supplies 
furnished under the contract.  (Reference, Sales and Use Tax Ruling 11, Contractors.)   

2. Your client is also the retailer of the materials or replacement water softeners 
furnished in the fulfillment of the one-year guarantee included in the lump-sum contract price.  As 
the sale of tangible personal property by a retailer includes the furnishing, pursuant to the guaranty 
provisions of the contract of sale, of replacement parts or materials, no further tax need be paid with 
respect to parts and materials thus furnished as replacements pursuant to the guaranty.  (Reference, 
Sales and Use Tax Ruling 67, Replacement Parts.)     

Very truly yours, 

E. H. Stetson 
Tax Counsel 

EHS:ph 

cc: --- --- – Tax Administrator 



 
 
 
 

 

 

 
 
 

 
 
 

 

 

 

 
 

 

 
 

 

 

 
 

 

 
 
 

 

 

 

  

 
 

    
       

190.2380STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

  November 13, 1953 

C--- S--- W--- S---  
of California 

XXXX --- Boulevard 
--- --- X, California 

Your letter of October 5 
Attention: Mr. B--- W. G--- Account No. -- - XXXXX 

Gentlemen: 

You inquire concerning the application of sales tax to your sale and installation of water 
softeners.   

We enclose Sales and Use Tax Ruling 11, Construction Contractors Generally.  A water 
softener is a “fixture” under that ruling.  A person who contracts to furnish and install a water 
softener is therefore a construction contractor for the purposes of the sales tax.   

Under Ruling 11 a contractor is a retailer of fixtures and the tax applies to the price charged 
for the fixture but not to the amount charged for its installation.  In the case of a lump-sum contract 
for both fixture and installation, it would be difficult to determine how much of the price to allocate 
to fixture and how much to installation.  Accordingly, the Board has established the rule that in the 
case of a construction contractor who is not the manufacturer of the fixture, the retail selling price of 
the fixture will be regarded as the contractor’s cost.*   

In general, where a substantial portion of a lump-sum price is nontaxable, it is not necessary 
that the retailer separately state to the customer the amount of sales tax reimbursement which he is 
charging as long as the retailer takes into consideration the sales tax in setting his price and does not 
advertise or hold out to his customers that he is absorbing the tax.  ** 

Very truly yours, 

Bill Holden 
Junior Counsel 

BH:ja 
cc: --- --- - Auditing 

*This is cost price. (Reg. 1521(b)(2)(B)2.9. which would include any additional 
fabrication performed by the contractor on the fixture prior to installation.  DHL 
9/19/91.  

**This is no longer the law. The tax is on the retailer/contractor and he or she is 
not required to collect reimbursement from the customer.  DHL. 7/9/97. 




