
	

	 

	 

	

	 

 

190.2435 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 

To: Headquarters – Principal Tax Auditor Date: March 29, 1967 

From: Tax Counsel (EHS:EDM) - Headquarters 

Subject: G--- Corporation 
---, CA XXXXX S- -- XX XXXXXX 

 K---, Incorporated nonpermittee 
 ------, New York 

This is in reply to your memorandum of January 17, 1967, in which you ask for our 
opinion in respect to the application of the tax in connection with the sale of materials and 
equipment, etc., used in connection with the construction of a “K--- C--- C--- System” in [city], 
California, for the G--- Corporation (herein, “B” corporation) by K---, Inc., (herein, “A” 
corporation). 

After reviewing the attached materials relating to this account, it appears that 
“A” corporation, a New York corporation which does not hold a California seller’s permit, 
entered into a contract with “B” corporation, a California permittee, under which 
“A” corporation agreed “to supply and install” the above mentioned “cooking system” (i.e., 
digester shell unit, etc.) for “B” corporation at the lump-sum price of $1,500,000.  The contract 
provides, among other things, that “A” corporation will furnish the cost of labor and materials in 
fabricating the “Continuous Cooking System” and in installing it, except that “B” corporation 
was to provide the foundations including the reinforcing steel and anchor bolts necessary for 
installing the “digester unit.”   

The major element of this installation is the digester, which is a unit 11 feet in outside 
diameter and 160 feet high.  We understand that in erecting the “digester shell unit,” it is 
attached to a foundation by means of large anchor bolts.  Inasmuch as the equipment 
specifications for “A” corporation’s “digester shell unit” includes shop fabrication, we assume 
that the particular unit was designed, fabricated, and tested at the fabricator’s out-of-state factory 
prior to its shipment to “B” corporations’ California jobsite for final field erection.  All items of 
property are shipped f.o.b. [city], California. In addition to the supply and erection of the 
digester unit and the supply of the basic mechanical components, the selling price contains 
certain engineering services as listed on page 9 of “A” corporation’s initial proposal of 
February 5, 1964.  The cost of the materials and equipment used in manufacturing the digester 
unit have not yet been ascertained. We assume that, due to its size, it was probably dismantled to 
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facilitate shipment to the California jobsite.  There it was installed by “A” corporation, under the 
supervision of “A” corporation’s contractors, on a foundation supplied by “B” corporation. 
Installation was to commence between March 1, 1964, and April 15, 1964, and be completed in 
four months.   

On these facts, it is out tentative opinion that, as to “A” corporation, the “digester shell 
unit” is tangible personal property and the transaction constituted a sale of tangible personal 
property in California by “A” corporation to “B” corporation within the meaning of sales and use 
taxes ruling 11(c). Since the contractor was the manufacturer of the fixture (i.e., digester unit) it 
furnished and installed under its lump-sum construction contract, the tax applies to the retail 
selling price which, in this case, would be the prevailing price at which similar fixtures ready for 
installation would be sold to contractors.   

It should be noted, however, that “A” corporation is not a retailer of those items of 
tangible personal property it installs but does not furnish under the construction contract.   

It has been our view that, when a seller in under a duty to install specific property after 
delivering it to the buyer’s jobsite under a contract which terms are “f.o.b. point of destination,” 
the title to the property will not be regarded as passing prior to delivery.  Since “A” corporation 
is required, under the contract, to install certain equipment and materials upon delivery to the 
jobsite, and the agreement provides that the property is to be shipped f.o.b. [city], California 
(point of destination), it would appear that title to the property does not pass prior to delivery to 
the buyer’s jobsite. It should be mentioned in this connection that any charge for transportation 
of the goods is one which occurs prior to the sale and, thus, is subject to sales tax under 
§ 6012(c) of the California Sales and Use Tax Law. 

Also, since the contract provides that the “digester shell unit” erection will commence 
between March 1, 1964, and April 15, 1964, it is clear that it will be delivered to the buyer’s 
jobsite, at the latest, by April 15, 1964.  On these facts, title to the digester unit would pass prior 
to the attempt on May 11, 1964, to modify the original contract terms.  Even though parties may 
change their rights as between themselves, a self-serving change in terms of an existing contract 
does not affect the rights of a third party (i.e., State of California) which vest on the making of 
the agreement of sale.  Accordingly, it is our opinion that the state’s right to the tax on the “sale” 
of the digester unit could not be divested by a subsequent modification of the contract terms. 
The May 11, 1964, modification by the parties provided that title pass at the point of shipment. 
We assume the modification became effective between the parties sometime in May of 1964. 
Since the modification occurred prior to the time all other equipment under the contract was to 
be delivered (six to eight months from the date of order – January 31, 1964), it appears that title 
to this equipment had not yet passed at the time the parties sought to modify their agreement. 
Therefore, it is our belief that as to this equipment, the modifications affected not only the rights 
and duties between the parties but also any “rights” of a third party (State of California).   
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Inasmuch as title to this equipment passes to the buyer prior to the transportation of the 
property to the jobsite, any separately stated charges for such transportation would be excluded 
from the tax. 

In giving our opinion, we have assumed that “A” corporation purchased this equipment 
from California vendors ex tax and furnished their vendors with “B” corporation’s seller’s permit 
number.  The letter from “B” corporation to “A” corporation, dated August 7, 1964, would 
seemingly infer “B’s authorization to use its seller’s permit number in purchasing property from 
California vendors ex tax for resale. 

Inasmuch as “A” corporation does not appear to be “B” corporation’s duly authorized 
agent in purchasing this property, we believe that there was an improper use of “B” corporation’s 
seller’s permit.  It is our opinion, however, that “A” corporation’s use of “B” corporation’s 
seller’s permit number does not require the conclusion that “B” corporation, rather than 
“A” corporation, is the proper taxpayer. 

Prior to the parties’ modification of the original contract, it appears that “A” corporation 
would be the consumer of any materials it uses in fulfilling its construction contract and, as such, 
must pay tax measured by the cost of the materials to it.  However, after the modification, 
“A” would be the retailer for any tangible personal property (i.e., equipment, etc.) sold to 
“B” corporation in California.  In addition, since we have tentatively concluded that “A” 
corporation is the retailer of the “fixture” it furnishes and installs for “B” corporation under a 
lump-sum construction contract, it would appear that “A” corporation must pay sales tax on the 
“sale” of the fixture to “B” corporation.   
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