
	 

	 

190.2508 

State of California Board of Equalization 
Legal Division-MIC: 82 

M e m o r a n d u m 

Date: December 31, 2001 To: Vic Anderson, Supervisor 
Special Projects, MIC:40 

From :  Sharon Jarvis Telephone: (916) 324-2634 
Senior Tax Counsel, MIC:82 CalNet: 8-454-2634 

Subject: Q--- B--- E--- S--- S--- Co. 
SR S -- XX-XXXXXX 

I am responding to your memorandum dated August 31, 2001 to Assistant Chief Counsel 
Janice L. Thurston concerning the above taxpayer.  You requested a legal opinion on the 
meaning of language in Regulation 1521(c)(12) as amended April 5, 2000.  Regulation 
1521(c)(12), as amended, reads as follows: 

“ON-PREMISE ELECTRIC SIGNS 

“(A) An on-premise electric sign is any electrically powered or illuminated 
structure, housing, sign, device, figure, statuary, painting, display, message, 
placard or other contrivance or any part thereof affixed to real property and 
intended or used to advertise, or to provide data or information in the nature of 
advertising, for any of the following purposes: 1) To designate, identify, or 
indicate the name or business of the owner or occupant of the premises on which 
the advertising display is located, or 2) To advertise the business conducted, 
services available or rendered, or the goods produced, sold, or available for sale, 
upon the property where the advertising display has been erected. 

“(B) Application of Tax. An on-premise electric sign is a fixture and tax applies 
to the sale price of the sign. Notwithstanding the provisions of 1521(b)(2)(B), 
operative October 1, 2000, if the contract does not state the sale price of the sign, 
tax applies to 33 percent of the contract price of on-premises electric signs that 
are furnished and installed by the seller. ‘Contract price’ includes charges for 
materials, fabrication labor, installation labor, overhead, profit, and other charges 
associated with the sale and installation of the sign.  If a contract provides that a 
contractor is to install an on-premise electric sign furnished by a third party, the 
charges for installation are not taxable. If a seller furnishes but does not install an 
on-premise electric sign, the seller is a retailer of the sign and tax applies to the 
total contract price. 
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“Separately stated charges for transportation are subject to tax as defined in 
Regulation 1628, Transportation Charges.” 

Your memorandum states: 

“We are…requesting a legal opinion for periods beginning October 1, 2000 as it 
relates to the taxable measure for on-premise electric signs.  The district staff is of 
the opinion taxable measure should be computed as outlined in Regulation 
1521(c)(12)(B). The issue is whether tax able measure must be computed at 
33 percent as stated in the regulation or if a lesser amount can be accepted, with 
appropriate support from the taxpayer.” 

It is our opinion that the clear wording of Regulation 1521(c)(12) requires tax to apply to 
33 percent of the lump-sum contract price for the furnishing and installing of an on-premise 
electric sign by the seller, i.e., in those instances where there is no separate statement of the sale 
price of the sign in the contract.  As such, the tax must be so computed on and after October 1, 
2000, and a lesser amount may not be accepted.  This interpretation is supported by subdivision 
(c)(12)(B)’s unequivocal wording, and the inclusion in the subdivision of the phrase, 
“Notwithstanding the provisions of 1521(b)(2)(B)….” 

The wording of subdivision (c)(12)(B) clearly says that if there is no statement of the sale 
price in the contract, the sale price is deemed to be 33 percent of the contract price.  There is no 
provision in the wording for an alternative method of computing the sale price.  Moreover, the 
language of the subdivision contains the word “notwithstanding.”  “Notwithstanding” is defined 
in the dictionary as “in spite of the fact that.”  (Webster’s New World Dictionary, (3d ed. 1991) 
p. 928.) Thus, subdivision (c)(12)(B) may be restated as saying that in spite of the fact that 
subdivision (b)(2)(B) explains how to determine the sale price of fixtures in general when the 
contract does not state that sale price, as to electric signs when the contract does not state the 
sale price of that specific category of fixtures the price shall be 33 percent of the lump-sum 
contract price and not the sale price as determined by applying rules in subdivision (b)(2)(B). 

It is also of note that the April 5, 2000 Minutes of the State Board of Equalization discuss 
the proposed amendments to Regulation 1521 that were adopted unanimously by the Board and 
subsequently approved by the Office of Administrative Law, as follows: 

“David H. Levine, Acting Assistant Chief Counsel, Business Taxes, reported that 
Regulation 1521 is proposed to be amended to interpret, implement and make 
specific Revenue and Taxation Code section 6012. The regulation, in part, 
currently sets forth a series of formulae by which a manufacturer/installer of 
fixtures may calculate taxable gross receipts derived from specified construction 
contracts. Amendments are proposed to provide that the measure of tax on sales 
of on-premise electric signs furnished and installed by the seller as an 
improvement to real property pursuant to a lump sum contract shall be 33% of the 
total contract price.” (Emphasis added.) 
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We read the above as a vote by the Board to require that the measure of tax on sales of 
electric signs furnished and installed by the seller under a lump sum contract shall be 33 percent 
of the contract price, and not some other lesser or greater amount.  This further confirms our 
interpretation of the language. 

I hope this information is of assistance, and apologize for the delay in my response to 
you. 

SJ/ef 

cc: Ms. Charlotte Paliani, MIC:92 
Mr. John Waid, MIC:82 
Mr. Peter Horton, MIC:50 


