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  190.6500 STATE  OF CALIFORNIA  

January 29, 1992 

Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text 
Boise, Idaho  83707 

RE: Begin deleted text REDACTED TEXT 
End deleted text 

Dear Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text 

Mr. E. W. Hopkins of Out-of-State Auditing has forwarded to the Legal Division your 
letter of November 21, 1991, to Mr. Douglas Heinz of that office.  I have been assigned the 
responsibility of answering.  You have requested an opinion regarding qualifying certain of your 
company’s (“Trus Joint”) contacts as being for a fixed price within the terms of the fixed-price 
construction contract exemption from the recent tax increases.  (Rev. & Tax. Code § 6376.1.) 
Further statutory citations are, unless otherwise stated, to the Revenue and Taxation Code.)  You 
are requesting clarification of an opinion issued to you on this same topic by Assistant Chief 
Counsel Gary J. Jugum on July 17, 1991, a copy of which you attached to your letter. 

You have asked how the wording set forth below affects the status of Begin deleted text 
REDACTED TEXT End deleted textcontracts as being for a fixed price: 

“This proposal is effective for 30 days after the date shown above.  If this 
proposal is accepted within that period, the prices show below are guaranteed by 
Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text for all materials delivered 
before [A], but in no case more than 120 days from the date of acceptance [“the 
termination date”].  Thereafter, prices are subject to change on undelivered 
materials to reflect any increases in Begin deleted text REDACTED TEXT End 
deleted text costs.”  

OPINION 

In determining whether a contract is a “fixed-price” contract we have consistently 
required that it satisfy the following criteria: (1) it be binding prior to July 15, 1991, (2) neither 
party has an unconditional right to terminate the contract; (3) the contract must fix all costs at the 
onset; and (4) the agreement must include a provision which fixes the tax obligation on a tax-
included basis or sets forth either the amount or the rate of tax and does not provide for an 
increase in the amount of tax.  In construction contracts, we consider a contract awarded 
pursuant to an irrevocable bid made prior to July 15, 1991, which is accepted prior to becoming 
revocable as being for a fixed price even if the contract is actually awarded after July 15.  Please 
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note that, to be considered as being for a fixed price, the bid must be accepted within the original 
period of irrevocability or any extension of the period granted prior July 15, 1991.  If the bid is 
accepted during an extension of the period if revocability which was granted after July 15, 1991, 
it does not qualify as being for a fixe price. 

In his letter, Mr. Jugum concluded that you quote your price to California customers on a 
tax-included basis and that neither party reserves the right to unconditionally terminate the 
contract.  The remaining question, then, is whether or not the obligation is fixed – i.e., if either 
party reserves the right to pass on tax increases. 

The contract guarantees the bid price for thirty days only.  Thus, assuming the bid date is 
prior to July 15, 1991, and the contract is accepted prior to that period running out, the obligation 
is fixed prior to July 15. It is, however, fixed only for goods which are delivered prior to the 
termination date.  Since Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text specifically 
reserves the right to pass on to the purchaser any cost increases to which goods delivered after 
termination date are subject, the contract is not for a fixed price regarding those goods. 
Therefore, even if a given contract was executed prior to July 15, 1991, or was executed pursuant 
to an irrevocable bid which was accepted during the original period of revocability or any 
extension of that period granted prior to July 15, 1991, sales of goods delivered after termination 
date (assuming it is after July 15, 1991) are subject to the increased tax rates.  

Two caveats.  I have written this assuming that at the time of contracting a delivery 
schedule is set forth so that the customer knows when the materials are delivered.  If, however, 
the time of delivery is open-ended, that creates the potential for varying the delivery dates so as 
to alter the tax consequences. If such be the case, the contract would not be for a fixed price. 
Also, the entire discussion may be moot if your contracts are executed under the authority of a 
general construction contract. If the general contract qualifies as being for a fixed price, so do 
construction, materials, and equipment sub-contracts awarded pursuant to it. 

I hope the above discussion has answered your question.  If you need anything further, 
please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 
4245I 
bc: Out-of-State District Administrator 



    
 

 
 
 

 
 
 
 
  
 

 
 

 
     
 

   
 

 
   

 
 

  
  

 
   

      
   

 
 

 
   

 
 

 
 
 
 

 
 

 
 

 
 

  

Jugum Letter -3-
Attachment to TP letter 
190.6500 

(916) 445-3723 

July 17, 1991 

Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text 
Boise, Idaho  83707 

Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text 

Dear Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text 

This is in response to your letter of July 12, 1991.  You have inquired as to whether your 
company’s product proposal and purchase agreement is a fixed price contract for California sales 
and use tax purposes, with reference to the tax rate increase which became effective here on July 
15, 1991. 

We have reviewed the sample copy which you have furnished us.  The printed form 
recites “Sales and Use Taxes Not Included Unless Listed Above.”  However, with respect to 
your California customers, it has been your practice to include sales tax.  In the space for 
description of materials and prices, the price is typically quoted as follows: “Begin deleted text 
REDACTED TEXT End deleted text PRICE (F.O.B. Truckbed Jobsite, sales tax incl.) [price].” 
We are of the opinion that these agreements are fixed price agreements. There is no recital in the 
“terms and conditions” to the effect that tax increases will be passed on to the purchaser. 

As to invoices issued to customers after July 15, 1991, with respect to product proposal 
and purchase agreements entered into prior to that date, tax should be invoiced at the old rate, 
with a notation “fixed price contract entered into prior to July 15, 1991.” 

Very truly yours, 

Gary J. Jugum 
Assistant Chief Counsel 

GJJ:wk 
3234C 

bc: Out-of-State Distrist Administrator 
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