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May 29, 2002 

Mr. G--- B---
Principal 
---, LLP 
XXX --- --- Street 
--- ---, California  XXXXX 

Re: SB 1210 

Dear Mr. B---: 

This is in response to your letter dated May 6, 2002 regarding the interpretation of 
“shipment” in Revenue and Taxation Code section 6364. 

Subdivision (d) of section 6364 was added in 1999 to provide an exemption for the sale 
and use of: 

“Containers, when sold or leased without the contents to persons who 
place food products for human consumption in the container for shipment, 
provided the food products will be sold, whether in the same container or not, and 
whether the food products are remanufactured or repackaged prior to sale.” 

You note that this exemption applies only when the containers are used for “shipment.” 
You cite a definition of “shipment” as being transportation, and from that, you state that 
“transportation” is defined as the movement from one place to another.  You further state that the 
exemption “does not require any transfer to the possession of someone else.”  You continue: 

“It appears clear that the legislature also contemplated that containers used 
internally by a food processor would also be exempt from tax because the 
legislature provided that the exemption will not be lost if the food products are not 
sold in the same container that was used while the food products were 
remanufactured or repackaged prior to sale. 
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“We are asking that you confirm for use that all returnable containers, as 
described below, used on farms to hold berries as they are picked and move from 
one place to another, even that [sic] movement may be short in distance, qualify 
for the exemption under SB 1210 even though the container itself will not leave 
the farm.  For purposes of this letter you may assume that the berries are food for 
human consumption and that the berries will ultimately be sold. 

“The berries are harvested by hand.  The berry is picked and placed in a 
small container.  That container, with the berries in it, is moved from one place to 
another in the field as it is being filled.  When full the contents are generally 
transferred to another larger container.  As this larger container is being filled it 
will move down the field.  When filled that container may then be used to ship the 
berries just to a paved road where the berries are transferred to another container 
for shipment on the road.  It seems clear each of the containers described above 
were used for shipment and qualify for the exemption under SB 1210.  There is 
nothing in the legislative file to indicate that the legislature meant anything other 
than to exempt all of these containers.” 

While we agree that there is no requirement that the shipment of the food in the 
containers result in a transfer of possession from one person to another, we do not agree that 
“shipment” simply means any movement of the property, nor that the Legislature intended such a 
meaning. 

The term “shipment” does have a common and usual meaning, and we believe that it is 
that meaning that was intended by the Legislature and must be applied by the Board.  Placing 
berries in a small container and moving that container from one end of a field to another, even a 
large field, is simply not commonly referred to as “shipment of the berries to the other end of the 
field.” Although not directly on point, we believe that one of the elements of the definition of 
mobile transportation equipment is helpful in this regard.  As relevant to the present discussion, 
subdivision (a)(1) of Regulation 1661 provides: 

“The term does not include items of a kind commonly used only in loading or 
unloading persons or property, or short distance moving within the confines of a 
limited area, such as a loading dock, warehouse, terminal, bay or airport. 
Examples of such items are hand dollies, forklift trucks, mine cars, pilot boats, 
tugboats and lighters, not including, however, lighters or barges specifically 
designed to be carried regularly aboard vessels for substantial distances. The term 
does include pickup trucks and tangible personal property which is or becomes a 
component part of mobile transportation equipment.” 
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Utilizing this prior interpretation as a guide, we believe that it is appropriate to regard the 
movement of the container as “shipment” for purposes of the exemption if the container, with its 
contents, is transported from the confines of a limited area, generally on the public roads of the 
state, to another location.  For example, the transport of a container from one farm to a 
processing facility at another location is a shipment of the container for purposes of the 
exemption.  However, the movement of a container from one location on a farm (e.g., the fields) 
to another location on the farm (e.g., a storage or processing facility on the same farm) is not 
shipment for purposes of the exemption. 

I note that, contrary to your contention that “there is nothing in the legislative file to 
indicate that the legislature meant anything other than to exempt all of these containers,” the 
legislative history, if anything, indicates that our interpretation described above is probably 
beyond the legislative intent. In fact, the sponsor of the bill (C---) sought exemption for the sale 
and use of pallets that it leased (sold) without the contents.  The pallets were used to ship food 
products throughout the world (i.e., the use of these pallets qualify for the exemption regardless 
of whether “shipment” is applied  with its usual meaning or instead is interpreted to cover any 
movement whatsoever, as you propose).  C---’s estimate of its revenues from leasing the pallets 
for shipment of food products for eventual sale translated into about $600,000 sales and use tax 
revenue per year.  Since C--- was the largest supplier of qualifying pallets, the Board estimated 
that adoption of the exemption would result in a revenue loss of less than $1,000,000 per year 
(Department of Finance’s estimate of annual general fund revenue loss was in the range of 
$631,000, which was the state portion of the $1,000,000 total estimated revenue loss).  This 
revenue estimate based on leased pallets was the basis of the Legislature’s action.  The other 
aspect to the Legislature’s adoption of this exemption was to encourage the use of returnable 
containers (that is, pallets that were leased, and then returned for leasing) rather than 
nonreturnable containers. This consideration has no relevance in the scenario you propose. 

The purpose for the exemption was described to the Legislature by its staff as follows: 

“The bill’s sponsor is seeking an exemption for its leases of pallets/containers to 
manufacturers who use the returnable pallets/containers to transport agricultural 
products to their customers - similar to how nonreturnable packaging material 
purchased by produce packers are treated under BOE regulation.” 

This again confirms that the Legislature thought that, by adopting SB 1210, it was 
providing an exemption for the sale and use of returnable containers used to ship food products 
ultimately to be sold when, under otherwise identical circumstances, the sale and use of 
nonreturnable containers would qualify for exemption.  That is, the Legislature contemplated that 
the contents of the container would be transferred by the shipper to its customers. 

Notwithstanding what we believe to be the clear legislative intent, the actual language of 
the exemption does not require that ownership of the contents of the container be transferred to 
customers after shipment, only that the contents be shipped in the containers and that the 
contents eventually be sold (with or without further processing).  Thus, despite that legislative 
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intent, we have regarded the sale and use of containers to qualify when the purchaser of the 
containers uses them to ship qualified food products from one facility to a facility at another 
location, even if there is no change of possession in the contents at the end of that shipment. 
However, as just noted, this interpretation is already beyond the actual intent of the legislation. 
That intent certainly provides no basis for interpreting the term “shipment” to mean something 
far broader than its usual meaning for the purpose of broadening the exemption to go even 
further beyond the original intent of the Legislature in adopting the exemption.  We thus decline 
to do so. 

Sincerely, 

David H. Levine 
Tax Counsel IV 

DHL:ljt 

cc: Mr. Timothy W. Boyer (MIC:83) 
Ms. Janice Thurston (MIC:82) 
--- --- District Administrator (--) 




