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This is in response to your memo dated March 10, 2003 requesting information on how use 
tax applies to beverages self-consumed by beverage distributors.  I apologize for the delay in my 
response. You write: 

“We request an opinion [on] whether the California Redemption Value 
(CRV) is part of the cost subject to use tax on beverages self-consumed by beverage 
distributors. It is our intent to recommend annotation of the opinion provided. 
There has been inconsistent treatment of the CRV audits of beverage distributors 
and we have not found clear legal guidelines to resolve the issue.” 

For the purpose of this response, we assume that beverage distributors purchase the 
tangible personal property that is incorporated into the beverages (and the beverage containers) 
they sell using a valid and timely resale certificate.  Accordingly, we assume the beverage 
distributors do not pay sales tax reimbursement (or use tax) when purchasing this tangible personal 
property. As you are aware, a purchaser who issues a resale certificate for the purchase of tangible 
personal property and who thereafter makes any storage or use of the property other than retention, 
demonstration, or display while holding it for sale in the regular course of business is liable for use 
tax on the cost of the property. (Reg. 1668(g).)  You ask if the California Redemption Value 
(CRV) fee is to be included in the cost of the property upon which the use tax is computed.  

The Beverage Container Recycling and Litter Reduction Act places a CRV fee on the 
beverage distributor on all beverage containers sold or offered for sale in this state by the 
distributor. (Pub. Resources Code, § 14560.) As relevant here, you provided a printed copy of a 
Department of Conservation, Division of Recycling, web page titled, “ ‘More’ Frequently Asked 
Questions,” dated July 27, 2001. This list of questions includes the following question: 

“Is a distributor required to report and pay CRV on products donated to 
charitable organizations, institutions, etc.? 

“Yes. CRV must be paid to the department on all covered beverages, whether 
sold or transferred in this state.” 
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Accordingly, the CRV is required to be paid when a beverage distributor donates beverages 
to a charitable organization or other third party. 

Use tax applies to the storage, use, or other consumption of tangible personal property 
purchased from any retailer for the storage, use, or other consumption in this state, measured by a 
percentage of the sales price, unless that use is specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code, 
§§ 6011, 6201.) “Sales price” generally includes all amounts received with respect to the sale of 
tangible personal property, with no deduction for the cost of materials used, labor or service costs 
or other expenses of the retailer, or the cost of transportation of the property, unless there is a 
specific statutory exclusion. (Rev. & Tax. Code, § 6011.)  We assume that the use of the property 
is not an exempt use of the property (e.g., this is not property donated by retailers to qualified 
organizations and therefore subject to exemption as provided in Revenue and Taxation Code 
section 6403). 

As relevant here, the CRV is not imposed on the sale of tangible personal property to the 
beverage distributor. Rather, the fee is imposed on the beverage distributor upon the transfer of 
the container to a dealer or consumer.  (Cal. Code Regs., tit. 14, § 2320.)  Accordingly, since the 
CRV fee is not a fee that is paid to the seller of the tangible personal property to the beverage 
distributor, but rather is a fee paid by the beverage distributor upon the sale or transfer of the 
containers to third parties, it is not included in the “sales price” of the tangible personal property to 
the beverage distributor and therefore is not a component of the “cost” upon which the use tax is 
computed to be due.  On the other hand, if the tangible personal property (the beverage and 
beverage container) is self-consumed by, or transferred to, someone other than a beverage 
distributor (someone who has purchased or received the tangible personal property from the 
beverage distributor), since the CRV is thereafter included in the “sales price” of the tangible 
personal property, the CRV is a component of the cost upon which the use tax is computed.  (Cf. 
Sales and Use Tax Annotation 195.0150 (11/4/93).) 

I hope this answers your questions. If you have any further questions after reviewing this 
memo, please write again.   
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