
 
 

 
 
     

  
 
 
 

 
 
 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

195.0344 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 

To: Inglewood – Auditing  (RLR) May 14, 1987 

From: Tax Counsel (LS) – Headquarters 

Subject: Regulation 1589 

This is in response to your memorandum of July 19, 1982.  Your memorandum raised 
three questions relative to the application of Revenue and Taxation Code section 6364 and 
Regulation 1589. First, you asked whether the customary use of a particular type of container 
governs its classification as returnable or nonreturnable or whether such classification is 
determined by how the taxpayer used it.  Second, you wondered whether a refillable container, in 
order to be deemed returnable, must be resold to the original seller of the container’s contents. 
Finally, you questioned whether the initial use of a container as nonreturnable imposes a 
nonreturnable exempt status upon it for all subsequent usages. 

In responding to each of your questions, you asked that we assume that the containers are 
resold with the contents, i.e., the seller does not require a deposit, and title to the container passes 
to the purchaser. 

As to your first question, generally speaking, the customary usage of particular containers 
will control their classification as returnable or nonreturnable.  This result is called for by the 
language of the governing statute, Revenue and Taxation Code section 6364, which provides in 
pertinent part “…As used herein the term ‘returnable containers’ means containers of a kind 
customarily returned by the buyer of the contents for reuse.  All other containers are 
‘nonreturnable containers.’” 

Regarding your second question, there is no requirement in the law that a returnable 
container, to retain its classification as such, be resold to the original seller of the contents for 
refilling. Resale may be made to other sellers for refilling. 

Finally, with respect to your third question, if a container is sold first as a nonreturnable 
container, it retains that characterization in subsequent transactions.  This result is consistent 
with the definitions of the terms “returnable containers” and “nonreturnable containers” 
discussed in responding to your first question.  Where the containers are initially sold as 
“nonreturnable containers,” we will assume that containers of that kind are not containers of a 
kind customarily returned by the buyer of the contents for reuse.   
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