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State of California Board of Equalization 
Legal  Division  

M e m o r a n d u m 

To : Mr. Glenn A. Bystrom Date: December 16, 1992 
Principal Tax Auditor 

From : Gary J. Jugum 
Assistant Chief Counsel 

Subject: District AP Inquiry - Sales of Pallets 

This is in response to your memorandum of June 18, 1992 inquiring about the 
taxability of the sale of pallets by A--- W--- Corporation ("A---") to R--- G--- Company 
("R--- "). 

We understand that A--- is a producer and distributor of bottled water.  A--- always 
ships its products to customers on pallets.  A--- makes no charge for the pallets and retains 
title to same.  A--- considers the pallets to be returnable containers and pays tax to their 
suppliers on the purchase price of the pallets.  All pallets are generally returned by the 
customers to A---; however, if a customer should want to keep the pallets, a specific charge is 
made and invoiced separately from the bottled water. 

R--- G--- Company purchased a large quantity of bottled water from A--- for resale. 
The product was delivered on both new and used pallets.  R--- informed A--- that they wanted 
to keep the pallets for the purpose of transporting merchandise among their various stores. 
A--- invoiced R--- for the pallets and added "sales tax."  R--- refused to pay the "sales tax," 
citing Regulations 1589 and 1667. 

It is our opinion that tax applies to the sales in question. 

It is true that Regulation 1589, "Containers and Labels" provides in paragraph 
(b)(1)(C) that tax does not apply to sales of "All containers when sold with the contents, if the 
sales price of the contents is not required to be included in the measure of the sales tax or the 
use tax." 
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It is also true that we have (perhaps wrongly) interpreted this section to apply in the 
resale context. That is, where a nonreturnable container is used as a shipping device to move 
goods from a manufacturer to a wholesaler, we permit the manufacturer to acquire the 
container for resale, and we tax no portion of the charge made by the manufacturer to the 
wholesaler as a charge made for the container.  The manufacturer can fill the container 
without incurring a use tax, and the wholesaler can discard the container (as "waste") without 
incurring a use tax. (Note that Regulation 1630 does not apply in cases of this type, where the 
shipper is the seller of the contents.) 

In the case in question, the original transaction between A--- and R--- was not subject 
to tax in whole or in part. The containers were "returnable containers," and were properly 
taxed to A---. 

Subsequent to the original delivery, while the containers were with R---, R--- agreed 
to make a payment for the containers, and A--- agreed that R--- need not return the containers 
but could keep them.  This was a sale transaction. This was a retail transaction, because R---
acquired the containers for its own use in transporting merchandise amongst its various stores. 
There is no exemption which is applicable to this sale transaction. 

The statutory exemption for containers is necessary because filling a container is a 
use. Containers may be sold tax free to persons who fill the containers and sell the containers 
with their contents, with the understanding that the containers are not to be returned. 
Containers may be sold tax free to persons who fill the containers and sell the containers with 
their contents, in the circumstance where the containers will be returned to the persons who 
fill the containers.  There is no exemption for sales of containers to persons who use the 
containers, not for shipping goods to others, but for internal purposes. 

Additionally, A--- is not entitled to a tax-paid purchases resold deduction on new 
pallets purchased tax-paid and sold under the described circumstances.  A--- used the pallets 
by filling the pallets prior to the time the pallets were sold to R---.  The pallets were 
purchased as returnable contents and were used as returnable containers. The pallets were 
purchased as returnable containers and were taxable as such. 
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