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REDACTED TEXT  
 
 
 
 

Re:    REDACTED TEXT  

Dear REDACTED TEXT , 
 
 This is in response to your letter dated April 5, 1994.  You state that your company 
manufactures pressure sensitive labels containing user instructions which will be affixed to pay 
telephones.  You ask whether sales of the labels are taxable. 
 
 We assume that the purchaser of the label owns the phone to which the label is attached. 
Your letter does not state whether the person who purchases the labels will affix them to 
telephones that he will use or to telephones that he will resell.  
 
 Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers measured by 
their gross receipts from retail sales of tangible personal property in California. All gross receipts 
from sales of tangible personal property are presumed subject to tax until the contrary is 
established. (Rev. & Tax. Code § 6091.) The exemption which may apply in your case is set out 
in Regulation 1589 which provides:  
 

 
 

“Tax does not apply to sales of labels or nameplates if:  
 
“(A) The purchaser affixes them to property to be sold and sells them along with 
and as part of such property, as, for example, sales of name-plates of 
manufacturers or producers which are permanently affixed to each unit of 
products sold, such as automobiles and machinery.” (Reg. 1589(b) (2) (A), 
(emphasis added).)  

Thus, the exemption requires that the labels be purchased by a person who will affix them 
to property which that person will resell and the labels will be resold as part of the property to 
which they are affixed. Labels within the meaning of this provision include those which are 
attached to containers to identify the product or the producer, describe the contents or instruct the 
consumer on the application or use of the product. That is, the essential function of a label within 
the meaning of Regulation 1589 is to convey information concerning the product. (Business 
Taxes Law Guide Annotation 195.1935 (4/26/71).) On the other hand, tax applies to sales of 



 

 

non-labels such as price tags, shipping tags, and advertising matter used in connection with the 
sale of property. (Reg. 1589(c) (1).)  
 
 Based on the facts, the labels about which you inquire will be affixed to telephones to 
provide user instructions. These labels will convey product information. If these labels are 
attached by your customer to telephones that your customer will resell then your sale of the 
labels is exempt from sales tax. If these labels are attached by your customer to telephones that 
your customer uses, then the sale of the labels is subject to tax as explained in the regulation.  
 
 We note, however, that you should obtain an exemption certificate from the purchaser of 
these labels if the labels will be affixed to telephones which will be resold. This is because your 
sales are presumed taxable until you establish the sales tax exemption. Exemption certificates are 
valid only if complete, timely, and taken in good faith. They should not be accepted for labels 
containing price, shipping, or advertising information, since sales of these non-labels are not 
exempt. Regulation 1667, which explains what information must be contained in an exemption 
certificate and when it must be issued, is enclosed. 
 
 
 

 

If you have further questions, feel free to write again.  

Sincerely,  
 
 
Pat Hildebrand 
Staff Counsel  

PH:cl 
 
cc: Sacramento District Administrator 




