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 This is in response to your memorandum dated December 28, 1993, in which you ask 
how tax applies to wine used for tasting. The taxpayer, X------------ has been claiming a 
deduction for wine used for tasting less the cost for the bottling supplies.  
 
 Revenue and Taxation Code sections 6094 and 6244 provide that when merchandise is 
purchased under a resale certificate, or for the purpose of resale, and the purchaser makes any 
storage or use of the property other than retention, demonstration or display while holding it for 
sale in the regular course of business, the storage or use is taxable as of the time the property is 
first so used or stored. (Reg. 1668(a) (2)) Revenue and Taxation Code section 6009 explains that 
use includes the exercise of any right or power over tangible personal property incident to the 
ownership of that property, except that it does not include the sale of that property in the regular 
course of business.  
 
 When taxpayer provides wine samples to prospective customers, that exercise of right or 
power over the merchandise constitutes a use under Section 6009. Thus, the bottles of wine used 
for tasting are subject to tax. The taxpayer is not entitled to any deduction with respect to the 
wine used for tasting and the taxpayer must report on line 2 of its return, the purchase price of 
such items consumed. 
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