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July 15, 1977 
 
 
--- --- --- 
--- --- --- 
--- --- --- 
   
Dear Mr. ---: 
 

Your letter of June 1, 1977 to Mr. H. W. Nyland, Senior Tax Representative, has been 
referred to this office for reply.  Your inquiry concerned whether or not your company is required to 
register with the California State Board of Equalization and collect and remit use tax as a result of 
purchases made by California consumers.  

  
You state that “A” is a registered trade name of “B”, Inc.; that “B”, Inc. does not have any 

employees in California, nor does it “receive orders or perform processing and delivery services in 
California.  Your company does, however, distribute preaddressed “mailers” in newspapers with a 
circulation in California.  The orders from California customers are received and processed at the 
company’s plant in Pennsylvania.  You maintain a post office box in San Jose, California.  You 
describe your California address as “merely a forwarding address.”  When the orders have been 
processed they are returned to the California customers through the U.S. Mail.   

 
It is the position of your company that, in view of the above, “B”, Inc. should not be 

required to obtain a California Sales Tax Registration Certificate. 
 
For the following reasons it is the opinion of this office that “B” is in fact required to 

register, collect and remit the applicable tax due under the California Sales and Use Tax Law.   
 
California Sales and Use Tax Section 6203 requires that “any retailer engaged in business in 

this state and making sales of tangible personal property for storage, use or other consumption in 
this state shall at the time the storage, use, or other consumption becomes taxable, collect the tax 
from the purchaser.” 

 
A retailer engaged in business in this state has been expressly defined by Section 6203(b) to 

include: 
“Any retailer having any representatives, agent, salesman, canvasser or 

solicitor operating in this state under the authority of the retailer or its subsidiary 
for the purpose of selling, delivering, or the taking of orders for any tangible 
personal property.”   
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Implied in the summary of activities you perform in California is the fact that your company 

utilizes some sort of representative in California for the purpose of gathering the “mailers” at the 
post office and forwarding them to your Pennsylvania headquarters.  It is the long-standing position 
of the Board that when a company, such as yours, distributes mailers in California circulated 
newspapers and utilizes a California post office box for purposes of forwarding orders of its 
California customers that the requirements of Section 6203(b) are met. 

 
I am enclosing, for your reference, a copy of an unpublished California Appellate opinion 

(Spokane Film, Inc. v. State Board of Equalization, (1974) 1 Civil 32899) in which the court held 
that an out-of-state photoprocessing company, distributing mailers in California and utilizing 
California post office boxes, was required to collect use tax due on purchases made by its California 
customers and remit the same to the Board. 

 
Accordingly, your company is required to register under the California Sales and Use Tax 

Law for a Certificate of Registration – Use Tax and collect and report the tax due from your 
California customers.  The fact that the actual processing of the orders is done in Pennsylvania and 
the orders are returned to California customers through the United States Mail does not serve to 
limit your responsibility in this regard.   

 
Very truly yours, 
 
 
 
Mary C. Armstrong 
Legal Counsel 
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bc: Out-of-State – Compliance 
 (A. B. Garceau, Jr.) 
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