
 
 
 

 
 

 

 

 
 
 
 

 
 

   
 

 
 

 
   

 
 

 
 
 

  
 
 

 
 

 
 

 
 

 

225.0050STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 455-6439 

January 12, 1977 

Mr. [K] 
[A] 
XXXXX --- ---, #XXX 
--- ---, CA XXXXX 

Dear Mr. [K]: 

In your letter of December 24, 1976 to Mr. Brown, you asked our opinion as to the tax 
consequences regarding certain transactions entered into by a client of yours who is a dispensing 
optician.  In addition to dispensing eyeglasses pursuant to a prescription to the public, he also 
transfers eyeglasses to physicians and optometrists, who in turn transfer them to their patients. 

You asked whether or not both of these types of transactions fall under paragraph (b)(1) of 
Regulation 1592, and therefore make your client the consumer of such eyeglasses.   

Section 6018 of the Revenue and Taxation Code provides:  “A licensed optometrist, 
physician and surgeon or registered dispensing optician is a consumer of, and shall not be 
considered a retailer within the provisions of this part in the case of a licensed optometrist or 
physician and surgeon with respect to the ophthalmic materials used or furnished by him, in the 
performance of his professional services in the diagnosis, treatment or correction of conditions of 
the human eye, including the adaptation of lenses or frames for the aid thereof, or in the case of a 
registered dispensing optician with respect to the dispensing of ophthalmic materials.”  (Emphasis 
added.) 

You will note it is only in the case when your client is acting as a dispensing optician, is he 
regarded as the consumer.  Accordingly, our determination of whether or not your client is the 
consumer of the ophthalmic material he supplies depends on whether or not he is acting in the 
capacity of a dispensing optician when he transfers the materials.   

In talking with a person in the Board of Medical Examiners, and reviewing Section 2550 of 
the Business and Professions Code, it is our opinion that your client is only acting in the capacity of 
a dispensing optician dispensing ophthalmic material when he dispenses eyeglasses directly to the 
persons who are to wear them.  As such he is considered the consumer of the ophthalmic material.   
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In those cases in which he merely transfers eyeglasses to the optometrist or physician who in 
turn transfer them to their patients, he is not considered as “dispensing ophthalmic materials” within 
Section 6018.  Under those circumstances, he is regarded as the retailer rather than the consumer of 
the eyeglasses and other ophthalmic material he supplies. 

Very truly yours, 

Glenn L. Rigby 
Tax Counsel 

GLR:po 

cc: A. M. Brown 
 Principal Auditor 
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