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By memorandum dated April 12, 1991, you inquired if we could identify a ruling which 
the above-referenced taxpayer asserts he obtained in 1959 or 1960.  According to your 
memorandum, the facts are as follows: 
 

B--- - B--- was a partnership which was closed out in 1974 when one of the partners died.  
The board has completed an audit of the successor, a sole proprietorship owned by R--- B---.  
The results are nonconcurred.   
 

Mr. B--- contends that in 1959 or 1960 the partnership obtained a ruling from the board 
concerning the application of sales tax to the partnership’s florist business.  Mr. B--- asserts that 
the board ruled that not all of his gross receipts were subject to sales tax because he was allowed 
a deduction for exempt installation labor. 

 
Mr. B---’s business sells fresh flowers to two race tracks under lump-sum contracts.  

Mr. B--- delivers the flowers to the betting rooms, removes the old flowers from the vases and 
leaves them on a table or counter, and arranges the fresh flowers in the same vases.  The 
predecessor partnership was engaged in similar transactions.   

 
We have been unable to locate the opinion which Mr. B--- alleges the board issued.  

Before Mr. B--- may be excused from payment of taxes because of his reliance on this opinion, 
he must submit a copy of his written request to the board and a copy of the board’s written 
advice to him.  He must also meet all the other requirements set forth in Revenue and Taxation 
Code section 6596.  If the partnership sought the advice rather than Mr. B---’s sole 
proprietorship, it is the position of the board’s staff that Mr. B--- cannot rely upon the advice 
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because he does not meet the requirement that only the person making the written request shall 
be entitled to rely on the board’s written advice to that person.  (Rev. & Tax. Code § 6596(d).   

 
From your description of Mr. B---’s contracts, we conclude that Mr. B---’s charges do not 

include charges for installation labor which are nontaxable under Revenue and Taxation Code 
section 6012(c)(3).  Under his contracts Mr. B--- appears to be charging his customers for the 
flowers, for delivery of the flowers and for arrangement of the flowers in the vases.  It is clear 
that his charges for the flowers are taxable.  We assume that he delivers the flowers in his own 
trucks and that his contracts do not provide that title passes before delivery.  Therefore his 
delivery charges are includible in gross receipts and are taxable.  Rev. & Tax. Code § 6012(a)(2).   

 
Neither the Revenue and Taxation Code nor the regulations define installation labor, but 

generally it connotes the anchoring, attaching, connecting, mounting, or fastening of property to 
other property, often by using items such as glue, bolts, screws, nails, or wires to make the 
connection.  Such labor also includes tuning, testing, and adjustment of the property during 
installation.   

 
Mr. B--- is not physically connecting the flowers to the vases.  Turn the vases upside 

down and the flowers will spill to the ground.  If he is just sticking the flowers in the vases 
without regard to their arrangement, we will treat his charges for such labor as transportation 
charges because again he is not connecting the flowers to the vases.  Rather, he is just following 
the customer’s direction with respect to placement, i.e., transportation.  Tobi Transport, Inv. v. 
State Board of Equalization (1980) 104 Cal. App. 3d 730. 

 
If you need further assistance, please let us know.    
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cc: Hollywood District Administrator 


