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July 24, 1952 
 
 
[C] 
XXX --- --- 
--- --- X, California 
 
Attention: Mr. [H] 
 Secretary 
 
Gentlemen: 
 

Mr. Harry L. Say, Sales Tax Administrator, has requested me to reply to your letter of 
July 18 regarding the statue of yeast under the Sales and Use Tax Law. 
 

Sales and Use Tax Ruling 52, Food Products, includes “yeast cakes” within the 
illustrative list of items considered to fall within the definition of food products set forth in 
Section 6359 of the Sales and Use Tax Law.  The same ruling sets forth the further provision of 
Section 6359 that “preparations in liquid, powdered, granular, tablet, capsule, lozenge, and pill 
form sold as dietary supplements or adjuncts” are not included within the definition of food 
products.   
 
 When yeast is prepared in dried, flaked, powdered, or tablet form it is our understanding 
that it is sold primarily as a dietary supplement or adjunct that is pasteurized and the live yeast 
cells are killed in the process.  While some yeast in this form may be used in food preparation, it 
is our view that if yeast in such form is sold primarily for use as a dietary supplement or adjunct 
it must be regarded under the statute and regulation as other than a food product for human 
consumption as therein defined.   

 
Very truly yours, 
 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 
 

EHS:ph 
 
cc: Mr. Burnett Sheehan 
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