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July 24, 1995 

Ms. [O] 
[N] 
XXXX --- ---, Suite XXX 
--- ---, --  XXXXX 

 Re: [N] 
  No Permit Number  
 
Dear Ms. [O]: 
 
 This is in response to your letter dated May 10, 1995 regarding the application of tax to 
the sale of certain products your company markets.   
 
 You have included labels or copies of labels from seven products.  It appears that six of 
the products are sold in capsule form, while the seventh is sold in liquid form.  The products in 
capsule form include “Slim Caps,” “Powerjuice Vegetable Juicecaps,” “Powerjuice Fruit 
Juicecaps,” “Multi-Enzymes,” “Neutral C+,” and “OPC Grape Seed Extract.”  “Essential 
Minerals” is in liquid form.     
 

DISCUSSION 
 
 A retailer owes sales tax on its sales of tangible personal property in California, measured 
by gross receipts, unless specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code §6051.)  A retail sale 
is a sale for any purpose other than resale in the regular course of business.  (Rev. & Tax. 
Code §6007.)  When sales tax does not apply, such as when sales take place outside of 
California, the use tax, measured by the sales price of the property sold, applies to the use of 
property purchased from a retailer for storage, use, or other consumption in California unless 
such use is specifically exempt from tax by statute.  (Rev. & Tax. Code §§6201, 6401, 
Reg. 1620.)  Although the purchaser owes the use tax, a retailer engaged in business in this state 
is required to collect the use tax from the purchaser and pay it to this state.  (Rev. & Tax. 
Code §§6202, 6203.)   
 
 Section 6359 provides an exemption from sales and use taxes for sales of food products 
for human consumption under certain circumstances, as explained in Regulation 1602.  While 
subdivisions (a)(1) and (a)(2) of Regulation 1602 contain lists of products that are considered 
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food products for purposes of section 6359, subdivision (a)(5) explains that certain other 
products are excluded from the definition of food products:  
 

“(5) ‘Food products’ do not include any product for human consumption in 
liquid, powdered, granular, tablet, capsule, lozenge, or pill form (A) which is 
described on its package or label as a food supplement, food adjunct, dietary 
supplement, or dietary adjunct, and to any such product (B) which is prescribed or 
designed to remedy specific dietary deficiencies or to increase or decrease 
generally one or more of the following areas of human nutrition: 

 
1. Vitamins 
2. Proteins 
3. Minerals 
4. Caloric intake 

 
 “In determining whether a product falls within category (B), it is important 

whether the manufacturer has specially mixed or compounded ingredients for the 
purpose of providing a high nutritional source.  For example, protein supplements 
and vitamin pills are taxable as food supplements.”   

 
 In order to determine whether a product is included in or excluded from the definition of 
“food product,” we first ask whether the product is in one of the enumerated forms--liquid, 
powdered, granular, tablet, capsule, lozenge, or pill.  If so, then the sales of that product are 
subject to tax if either of the two following conditions also occurs: (A) the product is described 
as a food supplement, food adjunct, dietary supplement, or dietary adjunct on its labels or 
packaging, or (B) the product is prescribed or designed to remedy a specific dietary deficiency or 
to increase or decrease generally the intake of vitamins, protein, minerals, or calories.   
 
 We have previously concluded that the presence of instructions on a product label 
regarding when to take the product in relation to meals shows that the product is meant as a 
supplement to meals; therefore, products containing such instructions are considered to be 
labeled as food supplements or adjuncts.  The label for “Slimcaps” contains the following 
statement: “Recommended dosage: 1 Capsule with 10 oz of pure water 30 minutes before 
breakfast and 1 capsule with 10 oz of pure water 30 minutes before lunch.”  The label for 
“Powerjuice Vegetable Juicecaps” states that the recommended dosage is “2 capsules with meals 
or before bed,” and the label for “Powerjuice Fruit Juicecaps” recommends a dosage of “2 
capsules in the morning on an empty stomach.”  The dosage recommended on the label for 
“Multi-Enzymes” capsules is “1 capsule before each meal.”  Since these products contain 
instructions regarding the timing of dosages in relation to the timing of meals, they are clearly 
labeled as food supplements or adjuncts.  These food supplements or adjuncts come within the 
Regulation 1602(a)(5)(A) exclusion from the definition of food products; therefore, sales of 
these products are subject to tax.   
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 I note that the label for “Slimcaps” capsules, discussed above, describes the product as a 
weight loss aid.  Sales of products providing the user with sufficient calories, protein, vitamins 
and minerals to qualify as complete dietary foods are nontaxable.  (Reg. 1602(a)(5)(B).)  
However, nothing on the “Slimcaps” label indicates that the product qualifies as a complete 
dietary food.   
 
 The label for “Neutral C+” capsules indicates that it is specially formulated to increase a 
person’s intake of “Ester C,” which is identified on the label as a specially patented type of 
vitamin C.  “Essential Minerals,” in liquid form, is described on its label as a “powerful mineral 
formula” increasing “mineral assimilation and absorption.”  Since the labels indicate that these 
products are designed to increase generally the intake of vitamins or minerals, they come within 
the exclusion from the definition of food product explained in Regulation 1602(a)(5)(B); thus, 
sales of these products are subject to tax.   
 
 The label for “OPC Grape Seed Extract” capsules contains this statement: “[N] has 
enhanced the virtues of OPC [described on the label as an antioxidant] with a custom blend of 
five very unique herbs....”  We have previously concluded that products containing herbs that are 
sold in capsule form do not qualify as food products within the meaning of the exemption.  
(Business Taxes Law Guide Annotation 245.1290 (9/27/76).)  Further, claims on the label 
indicate that the ingredients have been specially mixed or compounded to provide a high dose, 
described on the label as a “saturation dose,” of the blended herbs.  As a specially mixed blend 
designed to remedy a deficiency in the herbal ingredients the product contains, “OPC Grape 
Seed Extract” comes within the Regulation 1602(a)(5)(B) exclusion from the definition of food 
product, and sales of it are therefore taxable.   
 
 You have asked for information regarding the application of tax to shipping charges.  
Generally, tax does not apply to separately stated charges for transportation of property from the 
retailer’s place of business or other point from which shipment is made directly to the purchaser, 
provided the transportation is by other than facilities of the retailer.  (Reg. 1628.)  If a separately 
stated charge is made designated as “postage and handling,” only that portion of the charge 
which represents actual postage may be excluded from the measure of tax; the portion of the 
charge that exceeds the actual cost of shipping is subject to tax.   
 
 If you have further questions, please feel free to write again.   

 
Sincerely,  
 
 
 
Kelly W. Ching 
Staff Counsel 
 

KWC:cl 
cc: Out-of-State District Administrator 


