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 This is in response to your memorandum dated June 25, 1999 regarding PediaSure.  You 
are reviewing a letter written by the Santa Rosa District office which concluded that sales of 
PediaSure come within the exemption provided by subdivision (a) of Revenue and Taxation 
Code section 6359.  The district concluded that the product is not a “complete dietary food” 
under Regulation 1602, but it nevertheless concluded that the exemption applied because 
PediaSure is “essentially a milk product.”  The district has not properly analyzed the question 
presented.   
 
 The section 6359 exemption applies only to sales of “food products for human 
consumption.”  The design of the statute is to first generally define in subdivision (b) what 
products come within the term “food products.”  Subdivision (c) then excludes certain items 
from the definition of food product.  That is, an item may otherwise be included as a food 
product in subdivision (b), but then have that definition snatched away by subdivision (c).  
However, if we had already determined that the product was not a food product prior to reaching 
the subdivision (c) issue, we would never reach that issue.   
 
 Similar to the statute it applies, Regulation 1602 includes in subdivisions (a)(1) and 
(a)(2) a number of items which are regarded as food products.  Unless a product qualifies as a 
food product under the general rules of Regulation 1602, the analysis can be terminated: the sale 
of the product does not qualify for the food products exemption.  If, however, the product 
generally qualifies as a food product, the analysis must proceed to the exclusions of Regulation 
1602.  Contrary to the analysis of the district, while a milk product is generally a food product, 
the analysis has just begun.  We must then determine if that milk product is snatched from the 
definition of food product by subdivision (a)(4) or (a)(5) of the regulation.   
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 A basic quart container of milk obviously comes within subdivision (b)(2) of section 
6359 and subdivision (a)(1) of Regulation 1602.  Thus, when a carton of milk is simply sold as 
milk, it is clearly a food product for purposes of the exemption.  However, if the seller labels and 
sells the carton of milk as a supplement within the meaning of Regulation 1602, then the carton 
of milk is just as clearly excluded from the otherwise applicable food product definition by 
subdivision (a)(5) of Regulation 1602.  That the carton contains milk brings the product within 
subdivision (a)(2) of Regulation 1602; the labeling takes it out of the definition of food product.   
 
 PediaSure comes within the general definition of food product.  However, it is labeled as 
a supplement, and accordingly is excluded from the definition of food product unless qualifying 
as a complete dietary food for purposes of subdivision (a)(5) of Regulation 1602.  You ask 
whether the label’s statement that PediaSure can be used for total nutritional support is 
sufficient.  No, it is not; however, it is one element of the analysis.   
 
As you know, we have concluded that Ensure and products substantially identical in labeling and 
content to Ensure qualify as complete dietary foods under Regulation 1602.  There are two 
essential differences between PediaSure and Ensure: the former is specifically labeled for use by 
children aged 1 to 10; and PediaSure has slightly less nutritional content than does Ensure.  If 
PediaSure’s label were consistent for use by adults, we would conclude that its nutritional 
content is insufficient to be regarded as a complete dietary food under Regulation 1602.  
However, when used as labeled, PediaSure has at least the same nutritional value for children 
aged 1 to 10 as does Ensure for adults, which is consistent with its labeling that it can be used for 
“total nutritional support.”  We conclude that the supplement exclusion does not apply, and that 
PediaSure is a food product, sales of which are exempt from tax.   
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