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  June 5, 1978 
 
 
Mr. [R] 
Private Label Coordinator 
[M] 
Post Office Box XXXX 
--- ---, California  XXXXX S- -- XX XXXXXX 
 
Dear Mr. [R]: 
 
This is in reply to your letter of April 26, 1978 concerning whether or not tax applies to the 
following items: 
 

(1) --- ---’s Lecithin Granules -  
 Sold in a one pound bag 
 
(2) --- ---’s Pure Natural Bee Pollen - 
 Sold in a four ounce bag 

 
You state that you make no claim regarding either product.  The labels on these two products state 
only the name of the item and the weight and in the case of the lecithin granules, the nutritional 
value of one tablespoon and the calorie count per gram.   
 
Sales and Use Tax Regulation 1602 (copy enclosed) provides that: 
 

 “‘Food Products’ do not include any product for human consumption in 
liquid, powered, granular, tablet, capsule, lozenge, or pill form (A) which is 
described on its package or label as a food supplement, food adjunct, dietary 
supplement, or dietary adjunct, and to any such product (B) which is prescribed or 
designed to remedy specific dietary deficiencies or to increase or decrease 
generally one or more of the following areas of human nutrition: 
 

1. Vitamins 
2. Proteins 
3. Minerals 
4. Caloric Intake 
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In determining whether a product falls within Category (B), it is important 
whether the manufacturer has specially mixed or compounded ingredients for the 
purpose of providing a high nutritional source….”   

 
We have previously concluded that Lecithin Granules are not considered “food products” as that 
term is defined in Regulation 1602, but that they are a dietary or food supplement designed to 
remedy specific dietary deficiencies consisting of ingredients which have been specially mixed or 
compounded for the purpose of providing a high nutritional source.  As such, tax will apply to the 
sale of Lecithin Granules.   
 
We have previously concluded that “Bee Pollen” was not a “food product” when the label on the 
product indicated the product was for medicinal purposes.  In the case of the “Bee Pollen” sold by 
your company there are no claims made as to this product’s uses, rather it is simply a food sold for 
human consumption.  As such, we would consider “--- ---’s Pure Natural Bee Pollen” to be a “food 
product” and exempt from tax pursuant to Regulation 1602. 
 
If you have further questions concerning this matter, please write to this office.   

 
Very truly yours, 
 
 
 
Mary C. Armstrong 
Legal Counsel 
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