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        February 16, 1990 
 
 
Mr. M--- -. M---  
M---, P---, R--- & P--- 
Attorneys at Law 
XXXXX West --- Boulevard 
--- ---, California  XXXXX 
 
Dear Mr. M---: 
 

This is in response to your letter December 21, 1989.  Your client, which you call Hardware, 
Inc., is a California corporation doing business in California.  It sells tangible personal property to 
wholesalers and retailers throughout the United States.   

 
Hardware supplies display cabinets to its customers, and you state that for purposes of this 

opinion we should consider these cabinets to be marketing aids within the meaning of Regulation 
1670.  Therefore, Hardware is the consumer of these display cabinets.  (Reg. 1670(b).)  Your letter 
relates to display cabinets Hardware furnishes to its out-of-state customers.   

 
Hardware purchases the display cabinets from C--- M---, Inc.  C--- M--- manufactures the 

display cabinets in Mexico.  It has an office and small warehouse in California and uses the 
warehouse for temporary storage prior to delivery of the goods to a common carrier for shipment to 
its customers.  It has no other business activities in California.   

 
Hardware is considering the following two alternatives for distribution of its display 

cabinets to its out-of-state customers: 
 

“Alternative 1 
 

 “It is proposed that C--- M---, Inc. will sell the display cabinets to 
Hardware, Inc., and pursuant to its agreement with Hardware, Inc., C--- M---, Inc. 
will distribute the display cabinets directly to Hardware, Inc.’s customers outside 
the State of California.  C--- M---, Inc. intends to send the completed display 
cabinets by Mexican common carriers to its warehouse in the ---    --- area for 
temporary storage pending delivery to a common carrier for shipment to 
Hardware, Inc.’s out-of-state customers.  Hardware, Inc. will not take possession 
of the display cabinets that go to out-of-state customers at any time.  Hardware, 
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Inc. may have one or two employees on the premises of C--- M---, Inc. in Mexico 
periodically for quality control purposes, and Hardware, Inc. may assume 
financial responsibility for the display cabinets during transit until they reach the 
out-of-state customers.  Title to the display cabinets will transfer to Hardware, 
Inc.’s customers at the point of destination outside the State of California.   

 
“Alternative 2

 
 “This alternative is exactly like Alternative 1 except that rather than 
shipping goods from its Mexico manufacturing facility to its warehouse in the --- 
--- area, C--- M---, Inc. will ship the display cabinets to Hardware, Inc.’s 
customers outside the State of California directly from its Mexico manufacturing 
facility.  Deliveries will be made by the use of common carriers, and title to the 
display cabinets will transfer at the point of destination.” 

 
Discussion

 
Initially, we note that C--- M--- is a retailer engaged in business in California by virtue of its 

office and storage facilities located in California.  (Rev. & Tax. Code § 6203(a).)  Thus, if C--- M--- 
makes a taxable retail sale in California, it must report and pay sales tax.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  If it makes a retail sale for use in California, it must collect use tax from its 
purchaser and report and pay that tax to this state.  (Rev. & Tax. Code § 6201.) 

 
With respect to Alternative 2, sales tax does not apply because the sale does not occur in 

California.  Since the property will be delivered from Mexico to a location outside California to 
Hardware’s out-of-state customer, the property is not purchased for use in California by the 
purchaser (Hardware) and use tax does not apply.   

 
With respect to Alternative 1, the display cabinets will enter California and the sale from   

C--- M--- to Hardware occurs in California when C--- M--- delivers the property to the common 
carrier.  (Commercial Code § 2401(1).  See Regulation 1628(b)(3)(D).)  However, the sale is 
exempt from sales tax because the contract of sale requires the property to be shipped, and the 
property will be shipped, to a point outside this state by C--- M--- by means of delivery to a 
common carrier for shipment to such out-of-state point.  (Rev. & Tax. Code 6396, 
Reg. 1620(a)(3)(B).  As discussed above, use tax does not apply since the property is not purchased 
for use in California. 

 
In your legal analysis, you cite Revenue and Taxation Code Section 6009.1.  We note that 

this provision has no application to the facts you present.  That provision excludes certain activities 
from the definition of use for purposes of application of the use tax.  Under the facts you present, the 
tax that would apply, except for the application of Section 6396, is the sales tax and not the use tax.  
Further, the person storing the property, the activity you argue as excluded from the definition of 
use under Section 6009.1, is the seller, C--- M---.  Under the facts you describe, the storage by       
C--- M--- is not a use which would be subject to use tax but for Section 6009.1.  That storage is not 
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subject to tax because C--- M--- is not using the property, but rather is holding the property for 
resale in the regular course of its business.  (See Rev. & Tax. Code § 6007.)  We note also that if 
Hardware takes possession of the display cabinets in California and delivers those cabinets to a 
common carrier in California for redelivery to its out-of-state customers, Section 6009.1 would not 
apply.  Rather, Hardware’s exercise of control by giving the display cabinets in California (by 
delivery to a carrier) to the out-of-state customers would be a use in California subject to use tax.  
(See Parfums-Corday, Inc. v. State Board of Equalization (1986) 187 Cal.App.3d 630.)   

 
As we discussed by telephone on February 13, 1990, since you have not identified your 

client, this letter does not constitute the written advice contemplated by Revenue and Taxation Code 
Section 6596.  If you have further questions, feel free to write again. 
 

Sincerely, 
 
 
 
David H. Levine 
Tax Counsel 
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