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B--- D--- Company 
XXXX South --- --- Avenue 
P.O. Box XXXX, --- --- 
--- --- XX, California      - - XXXX 
 
 
Attention:   Mr. F. D. C---: 
  Treasurer 
 
 

This is in answer to your letters of January 6, and February 20 regarding the application of 
the sales tax and use tax with respect to premiums furnished to retailers in connection with 
wholesale sales to such retailers. 

  
The basic rule governing the application of the tax with respect to premiums is set forth in 

Sales and Use Tax Ruling 72, copy enclosed.  You will note that where tangible personal property is 
furnished as a premium together with other tangible personal property sold, the transaction is 
regarded as a sale of both articles.  Thus, where the principal merchandise is sold for resale and 
hence the sale thereof is not taxable, but included in the “deal” are premiums which are not sold for 
resale, it is necessary for the seller of the “deal” to ascertain that portion of the total charge made 
properly allocable to the premiums and return the tax measured by such amount.  The precise 
method of determining this amount which is deemed to represent gross receipts from the retail sale 
of the premiums is difficult to set forth in any general statement that would be applicable in all 
situations.  In previous audits of drug wholesalers we have attempted to arrive at this figure by that 
method which appears most appropriate to the circumstances in each case.  If you wish us to give 
you a ruling in any particular transaction or type of transaction, we shall be pleased to have you 
furnish us with complete details of a particular transaction or type of transaction so that we will have 
all the facts before us. 
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We note your request to be placed on the mailing list to receive all rulings issued under the 

Sales and Use Tax Law.  We do not maintain such a mailing list, but the Sales and Use Tax Rules 
and Regulations are available through the Printing Division, Documents Section, 11th and O Streets, 
Sacramento, and also from publishers of various tax services, such as California Tax Service,   
1096-1098 Dwight Way, Berkeley. 

 
Very truly yours, 
 
 
 
E. H. Stetson 
Tax Counsel 
 

 
EHS:ph 
 
cc: Mr. William R. Thomson 
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