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This is in response to your letter dated March 29, 1996, regarding the application 
of tax to a $5.00 charge for cleaning and testing for each returnable container in which --- 
sells chemicals to its customers. You state:  
 

"Our Company is in the chemical distribution business. We sell chemicals 
to our customers in returnable containers (poly returnable drums and 
totes). We are going to be charging our customers a cleaning and testing 
fee of $5.00 per container. The containers will be cleaned, etc. by our 
branch personnel at the respective branch when the container is returned 
by the customer. This charge is required, not optional. The container 
testing fee will appear as a separate line item within the body of the 
invoice to the customer when containers are returned."  

 
DISCUSSION 

 
Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, 

measured by the gross receipts, unless the sale is specifically exempt from taxation by 
statute. (Rev. & Tax. Code § 6051.) Although the retailer owes the sales tax, the retailer 
may collect sales tax reimbursement from the purchaser if the contract of sale so 
provides. (Civ. Code § 1651.1.) When sales tax does not apply, use tax, measured by the 
sales price, applies to the use of tangible personal property purchased from a retailer for 
the storage, use, or other consumption in California, unless the use is exempt from 
taxation by statute. (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.)  
 

Sales tax is measured by "gross receipts" which mean the total amount of the sale 
price of retail sales of retailers, unless there is a specific statutory exclusion. (Rev. & Tax. 
Code § 6012.) Revenue and Taxation Code section 6012(b)(I) specifically provides that 
gross receipts include charges for any services that are a part of the sale of tangible 
personal property.  
 

You state that the $5.00 charge for each returnable container for cleaning and 
testing is required, not optional. Our understanding is that the $5.00 charge is a condition 
of purchasing the chemicals from --- and that it is an integral part of the sale of the 
chemicals. Thus, the $5.00 charge is a charge for services that are a part of the sale of 



tangible personal property, and the charge is necessarily included in the measure of tax. 
In other words, tax applies to the total amount of the sale price of the chemicals sold by -- 
to its customers, including the $5.00 charge for cleaning and testing, unless the sale is 
specifically exempt from taxation by statute.  
 

You ask whether the tax rate applicable to the $5.00 charge should be based on 
where the cleaning and testing is performed at a local branch location, or where the 
customer is located. In California, the minimum combined state sales and use tax rate is 
currently 7.25 percent. That amount includes the state and local tax. In some counties, the 
total sales and use tax rate is higher. Any tax which may be applicable above 7.25 percent 
would be a tax adopted by a district pursuant to the Transactions and Use Tax Law. (Rev. 
& Tax. Code § 7251, et seq.) I will refer to such taxes as district taxes. Pamphlet 71, 
"California City and County Sales and Use Tax Rates," a copy of which is enclosed, 
includes a list of those counties that have adopted ordinances creating special districts 
imposing district taxes.  
 

A district's sales tax is applicable to sales occurring in that district unless the sale 
is otherwise exempt from the district sales tax. (Reg. 1823(a) (copy enclosed).) Because 
the $5.00 charge is part of the total sale price of the chemicals, the applicable tax rate 
would depend on the place of the sale of the chemicals by --- to its customers, If the sales 
occur inside California in a district which has a district tax, --- would owe district sales 
tax with respect to those sales. When --- sales occur outside California, the district use 
tax, rather than the district sales tax, will apply unless the use is exempt from taxation by 
statute. A district's use tax is applicable to the use of property purchased outside the 
district for use inside the district. (Reg. 1823(b).) The purchaser owes the district use tax. 
However, any retailer engaged in business in a district imposing the transactions and use 
taxes and making sales of tangible personal property, the storage, use or other 
consumption of which is subject to the state administered use tax imposed by that district 
is required to register with the board and collect the use tax from the purchaser. (Reg. 
1827(a) (copy enclosed).)  
 

If you have any further questions, please write again.  
 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Sophia H. Chung 
Tax Counsel  

 
 
SHC:rz  
Enclosures: Pamphlet 71, Regulations 1823, 1827  
cc:  
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