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October 23, 1953 

L--- S--- of P--- N---
XXX --- Street 
--- --- XX, California 

Attention: Mr. L--- W--- 
  Director 

Gentlemen: 

You sell a correspondence course on a nationwide basis with about 97% of sales made to 
persons outside California.  You inquire concerning the application of sales tax to your sales and to 
the cost of printing the course and advertising material.   

The sales tax is imposed upon retail sales of tangible personal property in this state.  It is our 
opinion that the tax applies to that portion of your total charge to students that represents the fair 
retail selling price of the books, lesson material, kits, models, records, and other tangible personal 
property to which the student obtains title.  The tax would not apply, of course, to property which 
you mail to a point outside of California.  See Section A-1-(c) of Sales and Use Tax Ruling 55 
(copy enclosed). 

The sales tax does not apply to sales for the purpose of resale in the regular course of 
business. Since you are regarded as selling the course material, it may be purchased ex tax for 
resale even though only a small portion of your retail sales will be taxable.  You should furnish the 
printer with a resale certificate in the form prescribed in Ruling 68 (copy enclosed).   

You are using the advertising material and the printer’s sale to you is therefore a taxable 
retail sale. 

We suggest you confer with a representative from our local office to file an application for a 
seller’s permit and to work out the measure of tax upon your sales of course materials.   

Very truly yours, 

Bill Holden 
Junior Counsel 

BH:ja 
cc: Santa Monica - Compliance 


