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This is in ·reply to your question whether the credit for “less customers dias. set” on 
transactions specified as “reset and return your own diamond bit” operations on the invoices of 
the taxpayer must be included in the taxable measure for the sale of the new diamond bits.  
 

It appears that the diamonds in the returned, used bits are the only things salvaged from 
those bits. After removal they are sorted according to size and commingled with simarily sized 
diamonds in the taxpayer’s inventory. No effort is made to reset a new bit going for that 
particular customer with the diamonds recovered from the old bit received from that customer. 
The new bits are made from diamonds of appropriate size taken from the taxpayer's inventory. 
Industrial diamonds of the same size are regarded as fungible goods in these transactions. 
Apparently, the industry makes no distinction between “new” and "used” industrial diamonds of 
similar size and quality.  
 

Since the bits which are sold are properly regarded as completely new bits because there 
is no commercial distinction between the “new” and “used” diamonds in them, the transactions 
are not included within the exchange provisions of ruling 26. Yet because the diamonds are 
treated as fungible goods, it is appropriate to regard the diamond credit allowed on the new bits 
as a record of the return of the customer's own diamonds, and for that reason the credit may be 
excluded from the taxable gross receipts from the sale of the bit.  
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