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May 31, 1994 
 
 
Re: 
 Consumer Cooperative 
Dear  
 

I am answering your letter to me dated April 14, 1994. You are following up on 
my previous correspondence with --- and--- on its status as a consumer cooperative (Rev. 
& Tax. Code §§ 6011.1 and 6012.1). You request reconsideration of my previous opinion 
and for a new ruling based on new facts. We note that t he Board staff cannot issue tax 
rulings; only the Board itself may do that. We can, however, give you our opinion 
regarding the correct application of tax to a given set of facts.  
 

You offer the following additional facts:  
 
"In summary, --- function is to provide advanced leadership and cost 
containment to the members through product standardization, cooperative 
purchasing, and centralized distribution. Consumable supply items and 
tangible personal property, which member institutions are the consumers 
of, are provided by the cooperative to respective member institutions at 
cost. Patronage fees are charged by --- to the member hospitals and health 
care facilities to cover wages, employee benefits, rent, insurance, 
accounting, utilities, and other overhead costs which are incurred by the 
cooperative and which had previously been incurred separately by the 
member health care facilities. Cost savings are obtained though 
cooperative purchasing of health care and hospital supply items on a 
collective basis, obtaining greater quantity discounts from vendors, and by 
centralizing warehousing and distribution functions to reduce operating 
costs.  

 
*** 

 
"… is purchasing tangible personal property for which the member 
hospitals and health care facilities are the consumers of, in accordance 
with Revenue and Taxation Code Sections 6011.1 6012 and Sales and Use 
Tax Regulations 1503 and 1591. Specifically, --- purchases medicines and 
medical supplies, devices, and appliances for which sales tax does not 
apply when sold directly by the member hospital and/or health care 
facilities. Under this circumstance, the member is the consumer of the 
property and sales tax applies with respect to the sale of the property to the 
member itself. Furthermore, --- purchases tangible personal property for 



which the members are considered consumers because of the member's 
method of charging for administration of the property when providing 
health care services. A bill is rendered for health care services, which 
includes the administration of supplies to the patient."  

 
OPINION  
 

As you note in your letter, in my previous correspondence with representatives, I 
concluded that the term "consumer cooperatives" as used in sections 6011.1 and 6012.1 
did not include cooperatives formed by retailers on the grounds that a cooperative formed 
by "consumers" could not include persons who sold tangible personal property in the 
regular course of business. You accept that conclusion, but aver that the new facts which 
you present above would support reconsideration of my previous conclusions regarding --
- We agree.  
 

As noted in my previous correspondence, the word "consumer" as used in the 
statutes at issue is not limited to natural persons. The legislative history indicates that the 
suggestion was made to so limit their scope but that it was rejected. Thus, we conclude 
that a "consumer cooperative" may be formed by legal, as well as natural, persons. The 
only proviso is that the legal persons must participate in the cooperative only as 
consumers. If they purchase tangible personal property through the cooperative and then 
resell it prior to use, the exemption is lost.  

 
As you make clear in your letter, --- member hospitals will purchase through the 

cooperative tangible personal property, like, central medical supplies, of which they are 
the consumers, either because they are the end-purchaser or, due to their billing policies, 
they are deemed the consumer of items that must be administered. They will not purchase 
items for resale. Under such conditions, then, --- would qualify as a "consumer 
cooperative" under sections 6011.1 and 6012.1. This means that the member facilities 
will not be able to purchase anything through the cooperative for resale and may not issue 
resale certificates to --- for their purchases. While these conditions are observed, --- 
members may exclude from their gross receipts the value of initial or periodic 
membership fees and the value of any labor performed in lieu of, or as part of, monthly 
membership fees under the authority of these statutes. If, however, they attempt to issue 
resale certificates or resell any item purchased through the cooperative prior to use, then 
this exclusion will be lost.  
 

I hope the above discussion has answered your question. If you need anything 
further, please do not hesitate to write again.  
 

Sincerely,  
 
John L. Waid  
Tax Counsel  

JLW:es 
cc: Mr. Travis Fullwood (MIC:77)  
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