
  
  

   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

STATE BO
 

ARD OF  EQUALIZATION  
450 N STREET, SACRAMENTO,  CALIFORNIA   
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0082  
1-916-323-31  

 

84 • FAX 1-916-323-3387 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

       

 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 

  
 

  
   

  
    

   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  

 
   

 
 

  
 

  
  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

N. GEORGE RUNNER (RET.) 
Fl"St Di.strict, Lancaster 

FIONA MA, CPA 
Second District, San Francisco 

JEROME E. HORTON 
Third Disllict. Los Angeles County 

DIANE L HARKEY 
Fourth Dis1rict. Orange Coonty 

BETTY T. YEE 
State  Controller 

DAVID J.GAU 
Exeet1ti11.e Diree1or 

295.1238  

April 25, 2017 

Mr. [Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text, Senior Vice President 

Re: Tax Opinion Request 16-413 
Unidentified Taxpayer 

Dear Mr. Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text 

This is in response to your letter dated July 1, 2016, in which you request 
clarification of Tax Opinion 10-493 regarding the application of the Sales and Use Tax Law to 
the deposit required to be collected from consumers on the sale of small containers of 
automotive refrigerant under the recycling program established by California Code of 
Regulations, title 17, sections (ARB Regulation or ARB Reg.) 95360-95370. 

You state, in relevant part: 

[Tax Opinion 10-493] uses Revenue and Taxation section 6364 to determine if the can deposit is 
taxable. Subsection (e) of section 6364 defines “returnable container” as a container customarily 
returned for reuse: “(e) For purposes of this section, returnable containers means containers of a 
kind customarily returned by the buyer of the contents for reuse (emphasis added). All other 
containers are nonreturnable containers.” I believe that BOE might have applied the incorrect 
provision of the tax code in the case of a small refrigerant can since that can is in fact not reused, 
but crushed and recycled after the refrigerant is removed. 

A more appropriate reference point for the small refrigerant can may be an automotive 
part core which is returned to the retailer or service facility for 
remanufacturing into a new part. According to Section 4 of BOE’s Auto Repair Shop guidance 
(BOE Publication 25, “Auto Repair Garages and Service Stations” which is attached), shops are 
advised not to return the sales tax on a core that is returned. The booklet states: “When giving 
your customer a refund of the core charge for bringing in a used part, do not refund the tax you 
collected on the charge.” While the booklet does not cite a particular regulation for this 
statement, this conclusion is apparently based on Cal. Code Regs., tit. 18 § 1655 which governs 
sales tax on returns. This section instructs that where sales tax is collected on the entire amount 
of a sale, the sales tax is refunded only if the entire amount of the sale is reversed. Under this 
section, sales tax is properly collected on the 
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entire amount of the sale of a part and, because the entire amount of the sale is not refunded to 
the customer, there is no return of sales tax when the core is returned. 

At this time it appears that there is some confusion in the retailer community as to the tax status 
of the small refrigerant can. This confusion is compounded by the fact that CARB is forwarding 
the 2011 BOE letter which appears to contradict the guidance that BOE has provided regarding 
the taxation of cores. Therefore, I am requesting that your agency review the guidance it has 
provided to determine whether in fact the deposit portion on the sale of a small can of refrigerant 
is taxable or not. 

I have also discussed this matter with representatives of the California Air Resources 
Board (ARB), Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text, on November 30, 2016, 
and discussed this matter again with Mr. Begin deleted text REDACTED TEXT End deleted text 
on January 5, 2010. They confirmed that it was their understanding as well that once excess 
refrigerant was removed from the cans by the manufacturers the cans were simply recycled and 
not refilled or otherwise reused by the manufacturer. 

I have also reviewed the ARB website for materials related to the recycling program, 
including the Final Statement of Reasons, dated July 21, 2009, and the Addendum to the Final 
Statement of Reasons, dated January 5, 2010. I have also reviewed materials related to proposed 
amendments to the applicable ARB regulations, including ARB Resolution 16-5, Proposed 
Amendments to the Small Containers of Automotive Refrigerant Resolution, dated April 22, 
2016. 

The analysis and conclusions in this letter are based on the facts and representations 
made in your July 1, 2016, letter and on the additional information and materials discussed 
above as well as on any assumptions stated herein. Since this request seeks further clarification 
of Tax Opinion 10-493, I have enclosed a copy of that opinion, and it is incorporated by 
reference herein. 

I also note that Revenue and Taxation Code section 6596 sets forth the circumstances 
under which a taxpayer may be relieved of liability for taxes when relying on a written response 
to a written request for advice from the Board. This opinion does not come within section 6596 
because the identity of the specific person for whom the advice is requested was not disclosed in 
this request for written advice. (See Cal. Code Regs., tit. 18, § (Regulation or Reg.) 1705, 
subd. (b)(1).) 

DISCUSSION 
As a starting point, California imposes a sales tax measured by a retailer’s gross receipts 

from the retail sale of tangible personal property inside this state, unless the sale is specifically 
exempted from taxation by statute. (Rev. & Tax. Code, §§ 6051, 6091.) The sales tax is imposed 
on the retailer who may collect reimbursement from its customer if the contract of sale so 
provides. (Civ. Code, § 1656.1; Reg. 1700.) When sales tax does not apply, use tax is imposed, 
measured by the sales price of property purchased from a retailer for the storage, use, or other 
consumption of the property in California, unless specifically exempted or excluded from 
taxation by statute. (Rev. & Tax. Code, §§ 6201, 6401.) The use tax is imposed on the person 
actually storing, using, or otherwise consuming the property. (Rev. & Tax. Code, § 6202.) 
“Gross receipts,” for the purposes of the sales tax, and “sales price,” for the purposes of the use 
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tax, include all amounts received with respect to the sale, with no deduction for the cost 
of the materials used, labor or service cost, or any other expense of the retailer passed on to the 
purchaser. (Rev. & Tax. Code, §§ 6011, 6012.) 

As discussed in more detail in Tax Opinion 10-493, ARB Regulations 95360 through 
95370 implement a recycling program for small containers of automotive refrigerant. 
Specifically, ARB Regulation 95366 describes the container deposit and return program. It 
states, in relevant part: 

(a) Except for small containers of automotive refrigerant exempted under
section 95363 or section 95364 of this subarticle, on or after January 1, 2010, and subject
to the provisions of section 95367, a retailer of automotive refrigerant in a small container
that is subject to the requirements of this subarticle must:

(1) Collect a deposit from the consumer or charge the consumer’s account for each
small container of automotive refrigerant at the time of sale.

(2) The amount of deposit on each small container is initially set at $10, and can
be increased in $5 increments as described in section 95367(d)(1) or decreased in 
$5 decrements as described in section 95367(d)(2), but in no event shall the deposit 
amount of section 95366(a) be reduced below $5. 

(3) Return the deposit to the consumer, or credit the consumer’s account when the
consumer returns a used small container of automotive refrigerant to the retailer, 
provided that the consumer returns the used container of refrigerant to the retailer 
where purchased within 90 days of purchase, submits proof of purchase (e.g., cash 
register receipt), and provided that the container has not been breached. A retailer 
may return the deposit at his discretion if more than 90 days have elapsed, the 
consumer does not have a receipt, if the consumer returns the container to a 
location other than the place of purchase, or if the container has been breached. 

(b) Except for small containers of automotive refrigerant exempted under
section 95363 or section 95364 of this subarticle, on or after January 1, 2010, and subject
to the provisions of section 95367, a manufacturer or its designated return agency must:

(1) Collect a deposit on each small container of automotive refrigerant at the time
of sale to a distributor or retailer. 

(e) A manufacturer or its designee must recover  any refrigerant remaining in the returned
small containers at a facility registered with the ARB as described in “Certification 
Procedures  for Small Containers of Automotive Refrigerant” adopted on July 20, 2009,
and last amended on January 5, 2010, which is incorporated by reference  herein. The 
facility must employ good engineering 
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practices to avoid loss of refrigerant to the atmosphere. The refrigerant must be 
recovered, recycled, reclaimed, or removed to a licensed waste disposal facility. 

The ARB is required to calculate and publish annual rates of return of the containers by 
consumers, and increase the amount of the deposit if the rate is lower than the target rate, 
95 percent as of January 1, 2012, or decrease the amount of the deposit if it exceeds the target 
rate. (ARB Reg. 95367, subd. (b)-(d).) According to Resolution 16-5, proposing amendments to 
the ARB regulations, the recycle rate of 70 percent achieved from 2011 to 2014 is in fact 
sufficient to achieve the emissions reduction goals of the program, and the ARB is therefore 
proposing amendments to ARB regulation 95366, subdivision (a), fixing the amount of the 
deposit at $10. 

ARB regulation 95366, subdivision (b), does not establish the amount of the deposit 
collected by manufacturers. As stated in the ARB’s Final Statement of Reasons, response to 
comment 16: 

[S]taff was fully aware that the container deposit program would consist of two separate
deposits, the deposit a retailer would pay a manufacturer when purchasing new
containers, and the deposit a consumer would pay the retailer at the time of purchase.
Both these deposits would be refunded when the used containers were returned for
recycling. However, the Agency elected to only establish a minimum amount for the
retailer-consumer deposit because it believed that manufacturers and retailers are better
situated to establish and administer the manufacturer-retailer deposits.

According to Resolution 16-5, the intent of the program is to direct all unclaimed 
deposits retained by manufacturers, distributors, and retailers to a manufacturer-managed 
account used to fund enhanced education programs for the benefit of consumers. Manufacturers 
are explicitly required to report the amounts of unclaimed deposits retained, and provide an 
accounting and description of how those funds are spent to enhance consumer education. (ARB 
Reg. 95367, subd. (a)(5).) The ARB is therefore proposing amendments to ARB regulation 
95366, subdivision (a)(4), clarifying the existing requirement that retailers must transfer 
unclaimed consumer-retailer container deposits to the manufacturers who would in turn expend 
such deposits to fund consumer education programs or other programs, projects, and measures 
reducing greenhouse gas emissions, as approved by the ARB. 

In Tax Opinion 10-493, we concluded that the deposit charged by retailers to consumers 
described in ARB Regulation 95366, subdivision (a), was a “deposit” as defined by 
Regulation 1589 charged on a returnable container and therefore not subject to tax pursuant to 
Regulation 1589, subdivision (b).1 This was based on our understanding that the containers were 
reused, i.e. refilled with refrigerant and resold. As stated in your letter, and as confirmed by 
representatives of the California Air Resources Board, this is not the case; the containers are in 
fact not reused within the meaning of Regulation 1589. Rather, after the excess refrigerant is 
removed the containers are simply discarded or recycled, i.e. crushed, melted or otherwise 
reprocessed into raw materials. As such, because the container is not a reusable container as 

1 A “returnable container” is a container of a kind customarily returned or resold by the buyers of the content for re
use by the packers, bottlers or sellers of the commodities contained therein. (Rev. & Tax. Code, § 6364, subd. (e); 
Reg. 1589, subd. (a).) A container, title to which is retained by the seller or for which a deposit is taken by such 
seller, is a returnable container. (Reg. 1589, subd. (a).) 
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defined in Regulation 1589, the amount charged by the retailer pursuant to ARB 
Regulation 95366, subdivision (a), is not a “deposit” as defined under Regulation 1589. (See 
Associated Beverage Co. v. Bd. of Equalization (1990) 224 Cal.App.3d 192, 198.) Nonetheless, 
as we explain below, we still find that the deposit charged by retailers to consumers pursuant to 
ARB Regulation 95366, subdivision (a), is not subject to sales or use tax because it is not 
includable in “gross receipts” or in the “sales price.” 

As stated above, “gross receipts,” for the purposes of the sales tax, and “sales price,” for 
the purposes of the use tax, include all amounts received with respect to the sale, with no 
deduction for the cost of the materials used, labor or service cost, or any other expense of the 
retailer passed on to the purchaser. (Rev. & Tax. Code, §§ 6011, 6012.) Unlike an expense of the 
retailer passed on to the purchaser, a charge imposed by a government entity on the purchaser and 
collected by the retailer is not included in taxable gross receipts or sales price. (See, e.g., Sales and 
Use  Tax  Annotation2  (Annotation  or  Annot.)  295.1237  (2/24/05,  2006-1).)  Even  if  a  portion  of  the 
charge may  be retained  by the  retailer,  it does not change the  analysis  that such a charge  imposed 
on a  purchaser  is not included in taxable gross receipts. (See, e.g., Annot. 295.1302.500 

 
 

(3/21/2000, Am.  2000-3).)  
 
 
 
 
 
 

Here, ARB regulation 95366, subdivision (a)(1), requires that retailers “collect a deposit 
from the consumer or charge the consumer’s account for each small container of automotive 
refrigerant at the time of sale.” The deposit is intended to ensure that customers return the used 
containers at the target rate. Additionally as discussed in ARB Resolution 16-5, the intent of the 
container deposit and return program was to direct all unclaimed deposits retained by the 
retailers to a manufacturer-managed account used to fund enhanced education programs for the 
benefit of consumers. In other words, the deposit is intended to affect the behavior of consumers 
and retailers are not intended to receive any benefit from unclaimed deposits. 

Additionally, although ARB regulation 95366, subdivision (b), also requires a 
manufacturer to collect a deposit from the retailer, this is a separate charge from the deposit at 
issues, which is imposed on the customers. Therefore, the deposit at issue does not represent the 
cost of the deposit imposed on the manufacturer being passed down to the consumer.3 The 
amount of the deposit collected from the retailer by the manufacturer could be as little as 
.1 percent ($.01/$10.00) of the deposit collected from the consumer by the retailer. Additionally, 
the Final Statement of Reasons promulgated by the ARB makes explicitly clear that these are 
two separate deposits. 

Under these circumstances, based on the language of ARB regulation 95366, subdivision 
(a)(1), and consistent with the annotations cited above, the deposit is imposed on the consumer; it 
is not an expense of the retailer that is passed on to the customer. Retailers have an obligation to 
collect the deposit, but it is the intent of the program that all unclaimed deposits retained by the 
retailers be remitted to a manufacturer-managed account used to fund enhanced education 
programs for the benefit of consumers. Consequently, the deposits are not part of a retailer’s gross 

2 Annotations are summaries of the conclusions reached in selected opinions of attorneys of the Board’s Legal 
Department and are intended to provide guidance regarding the interpretation of Board statutes and 
regulations as applied by staff to specific factual situations. (See Reg. 5700.) 
3 In contrast, for example, the CRV, the amount representing redemption or recycling values of beverages pursuant to 
division 12.1 of the Public Resources Code, is explicitly imposed on the distributor but may be passed on all the way 
to the consumer. (Pub. Resources Code. §§ 14560, 14560.5.) 
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receipts or of the sales price from the sale of small containers of automotive refrigerant and are 
therefore not included in the measure of tax. 

As a final note, the “core charges” discussed in Publication 25, Auto Repair Garages and 
Service Stations, are not a useful analog for this analysis because they are not imposed by an 
outside public agency. Moreover, the guidance provided by Publication 25 related to core 
charges on new and reconditioned or rebuilt parts is based on the application of Regulation 
1546, Installing, Repairing, Reconditioning in General, which has no bearing on the present 
discussion. (See, e.g., Annot. 315.0370 (2/27/80).) 

I trust that this suffices to answer your questions. If you have any further questions, 
please write again. 

Sincerely, 

Scott Claremon 
Tax Counsel III (Specialist) 

SAC/yg 

cc:  Out-of-State District Administrator (OH) 



 

 




