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1472 Wrapping and packing of merchandise held for future delivery.  
0857 Charge for wrapping and packing by seller ordinarily taxable.  
 
 
 

November 3, 1950 
 
 
Dear  
 

With apologies for the delay, this is in answer to the question asked in your letter 
dated July 21, 1950, regarding the application of the sales tax to charges for wrapping 
and packing for shipment of merchandise previously ordered but held by the printer for 
future delivery.  
 

In the ordinary sale no deduction is allowable to the retailer on account of the cost 
of wrapping and packing the goods sold, whether or not such a charge is separately 
stated. While we understand the fact that in the case presented the wrapping is performed 
after the job has been completed and billed, we are of the opinion that title probably does 
not pass until actual shipment is made in which case we find no basis to classify the 
charge for wrapping and packing as other than "services that are a part of the sale", within 
the meaning of Section 6012 of the Sales and Use Tax Law, defining gross receipts to 
include such services.  
 

Could it be established that title to the merchandise passed to the buyer at the time 
of completion of the printing order and that thereafter the printer merely held the 
merchandise as bailee, the later additional charge for wrapping and packing could be 
considered nontaxable, except as to that portion representing the sales price of the 
wrapping or packing material furnished. Such material is, of course, regarded as sold 
along with the merchandise, and since the original billing did not include the sales price 
of this merchandise it would necessarily be included as a part of the subsequent billing 
for wrapping and packing.  
 
 

Very truly yours,  
 
 
E. H. Stetson  
Tax Counsel  
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