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        September 22, 1988 
 
 
 
 
Mr. F. E. H---, Jr. 
Corporate Tax Manager 
D--- P---, Inc. 
P. O. Box XXXX 
---, --- XXXXX 
 
        SZ – XX-XXXXXX 
 
Dear Mr. H---: 
 

This is in reply to your August 11, 1988 letter regarding the application of sales and use tax 
to a handling charge in connection with sales by D--- P---, Inc.  You explained the following facts: 

 

D--- manufactures custom business forms.  The following format is one of the 
ways a transaction can be structured.  A customer has D--- produce, store, and 
distribute the forms to various locations in California.  After production, the 
various forms are moved to a D--- storage facility.  At this facility, inventory 
levels of each of the customer’s forms are recorded and reported to the customer.  
As the customer requests forms in less than carton quantities, they are billed for 
the amount released.  D--- will then invoice the customer as follows: quantity 
released x price per item.  Total the number of lines and add a handling or release 
charge based on the number of lines on a release (see attached sample).”   
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The example you attached shows the following: 

 
“EXAMPLE

 
 

 Quantity Price/Ea. Amount

ATM Cash Sheet  x/x/88   100  .042550 4.26 
Com – IA   x/x/88   400  .01665  6.66 
 
Lines  Product  Freight  Handling  Tax  Total 
 
  2  10.92     .00    10.00” 
 

The California use tax and sales tax are respectively computed on the “sales price” and 
“gross receipts” of the sale.  (Rev. & Tax. Code §§ 6011, 6012.)  Both “sales price” and “gross 
receipts” are defined to include, “any services that are a part of the sale.”  (Rev. & Tax. 
Code §  6011, subd. (b)(1); 6012, subd. (b)(1).)  Your charge to your customer for handling tangible 
personal property that you sell at retail is subject to tax as a service that is part of the sale. 

 
We hope this has answered your question; however, if you need further information, feel 

free to write again. 
 
Very truly yours, 
 
 
 
Ronald L. Dick 
Tax Counsel 
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