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Mr. F--- S--- C--- 
A--- A--- 
XXX --- --- Drive 
--- ---, California XXXXX 
 
 Re:  SR --- XX-XXXXXX 
 

August 25, 1992

Dear Mr. C---: 
 
 This is in response to your letter dated July 13, 1992 in which you ask whether sales tax 
applies to your business of applying solar window tinting and vinyl pinstriping. 
 
 You apply the tinting and pinstriping to commercial store-front windows, homes, cars, 
boats, and airplanes.  You state that you always pay sales tax to your vendors when you purchase 
the materials you need for a job.  You bill your customers in a single lump sum, with no separate 
itemization of materials and labor.  I will discuss the tinting and pinstriping of real property 
(commercial store-front windows and homes) first and then discuss application to tangible 
personal property (vehicles, vessels, and aircraft). 
 
Real Property 
 
 When you tint or pinstripe real property, you are a construction contractor for purposes of 
sales and use taxes.  Regulation 1521, a copy of which is enclosed, explains the application of 
tax to construction contracts.  Generally, a construction contractor is the consumer of any 
materials he or she furnishes and installs onto real property and is the retailer of any fixtures he 
or she furnishes and installs onto real property.  (Reg. 1521(b)(2).) 
 
 "Materials" is defined to include property which loses its identity to become an integral 
and inseparable part of the real property.  (Reg. 1521(a)(5) and Appendix A (list of typical items 
regarded as materials).)  "Fixtures" is defined to include items which are accessory to a building 
or other structure and which do not lose their identity as accessories.  (Reg. 1521(a)(5) and 
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Appendix B (list of typical items regarded as fixtures).) 
 
 You have not described the property that you furnish and install pursuant to your 
contracts.  For purposes of this opinion, I assume that they are "materials" within the meaning of 
Regulation 1521.  Based on this assumption and your description of your contracts, we conclude 
that you are the consumer of such property.  The sale of the property to you, or your use of the 
property (by installing it onto real property), is subject to sales or use tax.  There is no sales or 
use tax applicable to your construction contract with your customers.  Since you pay sales tax 
(reimbursement) when purchasing this property, no further tax is due. 
 
Tangible personal property
 
 Tax does not apply to the charge for applying lettering to trucks or automobiles.  
(Business Taxes Law Guide Annot. 345.0040 (12/4/50).)  This rule would also apply to lettering 
applied to vessels and aircraft.  We have previously concluded that pinstriping on automobiles 
should be treated similarly to lettering applied to automobiles.  This rule would again also apply 
to pinstriping of vessels and aircraft.  Thus, your lump sum charges for pinstriping vehicles, 
vessels, and aircraft are not subject to tax.  You are correct in paying sales tax (reimbursement) 
when purchasing the items you will apply as pinstriping. 
 
 I assume that you are tinting windows that, at the time you perform the tinting, are 
component parts of used, rather than new, vehicles, vessels, and aircraft.  Based on these 
assumptions, you are performing repairs.  Regulation 1546, a copy of which is enclosed, 
discusses the proper application of tax to repairs.  Since you make no separate charge for the 
property furnished in connection with the repairs (tinting), you are a consumer of such property 
if its retail value is 10 percent or less of your total charge to the customer.  When such is the 
case, no tax applies to your charge for tinting and you are properly paying sales tax 
(reimbursement) when purchasing such property. 
 
 On the other hand, when the retail value of the property you furnish in connection with 
the tinting is more than 10 percent of your total charge, you are a retailer of such property, and 
you must segregate on the invoices to your customers the fair retailing selling price of such 
property.  If you do not make a segregation of the charge for the property you furnish, the Board 
will determine the fair retail selling price of the property based on the information available to 
us. 
 
 I assume that the fair retail value of property you furnish when tinting windows on 
vehicles, vessels, or aircraft is sometimes more than 10 percent of your total charge.  With 
respect to such transactions, you are a seller and must therefore hold a seller's permit.  Although 
you owe sales tax on the sale to your customer measured by the fair retail value of the property 
you furnish, you are entitled to a deduction with respect to sales tax (reimbursement) you paid 
your vendor when purchasing the property.  This is explained in Regulation 1701, a copy of 
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which is enclosed.  The end result of this rule is that if you pay sale tax reimbursement when 
purchasing the property, you will owe tax on the net difference between the amount you paid and 
the fair retail selling price to your customer. 
 
  If you have further questions, feel free to write again. 
 
 
 
       Sincerely, 
 
 
 
       David H. Levine 
       Senior Tax Counsel 
 
DHL:cl 
 
Enclosures (3) 
 
bc: --- --- District Administrator 
 Ms. Diane Mayer - --- --- 
 
 
 


