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 325.0001STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-8900 

 

   June 15, 1982 

Mr. A--- M. G---
P---, C--- & G---

--- ---, CA XXXXX 

Dear Mr. G---: 

RE: 	 G--- P---, Inc. 

  SR -- XX-XXXXXX 


Your letter of May 14, 1982 requests advice on the application of sales or use tax to the 
following factual situation: 

“A California business orders a number of advertising circulars to be printed 
by an out-of-state printer, the written purchase order provides that title will pass to 
the California business at the location of the out-of-state printer at the time the 
printing order is completed.   

“The order is communicated by United States Mail or by telephone to the 
out-of-state printer.  Follow-up on the printing order is done by telephone, mail, and 
by contacts between the out-of-state printer and through its agents or representatives 
in the State of California.  The contact in the State of California is for the purpose of 
obtaining the advertising copy that will be used by the out-of-state printer in printing 
the circulars.  Some of such copy might consist of paste-ups, type-setting or other 
preparation done in the State of California by the agent of the out-of-state printer.   

“The California business will never take delivery of all the advertising 
circulars. The circulars will be mailed to potential customers of the California or 
they will be delivered to common carriers for delivery to stores as store copies and to 
publications that may be located in the State of California for inserting in such 
publications. The copies to be delivered as store copies will be a small residue of 
less than one percent of the total printing. 
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“Both the mailing of the circulars to any California residents and the delivery 
of the circulars to carrier or Post Office will be completed outside of the State of 
California.  The source of the mailing list may be from a computer tape prepared by 
the California agent of the out-of-state printer. 

Based on these facts, particularly the fact that the California purchaser included an explicit 
provision in its purchase order that title to the printed advertising circulars would pass to the 
purchaser at the out-of-state printer’s location when the printing order was completed, we agree 
with your conclusion that the transaction would not be subject to sales tax because the sale took 
place outside California.  This conclusion is supported by Regulation 1620(a)(1), as you note.   

As further explained in Regulation 1620(b), however, use tax applies with respect to any 
property purchased for storage, use, or other consumption and stored, used, or consumed in this 
state. For this reason, we believe that the circulars shipped to the customer’s California stores for 
use as store copies would be subject to use tax.  We assume that the circulars shipped to 
publications would be inserted into newspapers or periodicals which are exempt under Revenue and 
Taxation Code Section 6362.  Such circulars would also enjoy that exemption under 
Regulation 1590(a)(3) and would not be subject to use tax.  Circulars mailed by the out-of-state 
printer to addresses in California would also not be subject to use tax because we regard the mailing 
as an out-of-state use.  Thus, only the charges allocable to the store copies would be subject to use 
tax. 

While liability for use tax falls on the purchaser, the out-of-state printer is required to collect 
the tax and pay it to the Board.  (Revenue and Taxation Code Sections 6202, 6203 and 6204.)  The 
printer has an agent here and would be considered a “retailer engaged in business in this state” as 
that term is defined in Section 6203.  Since the use tax required to be collected is a debt owed by the 
retailer to the state, the printer will incur a tax liability under the described facts for the store copies.   

Very truly yours, 

Richard Ochsner 
Tax Counsel 

RHO:sw 


