
 
 
 

 

 
 
 
 

 
 

     
   

 
   

 
   

  
 
 

 
 
 
 

 
 

 

 

 
 

 

325.0168STATE OF CALIFORNIA 
 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6557 

  September 3, 1985 

Mr. D--- L. B---

Supervisor, General Accounting 

W--- E--- Division 

F--- Corporation 

P. O. Box XXXX 

---, TX XXXXX SZ -- XX XXXXXX 


Dear Mr. B---: 

Your letter of July 4, 1985, to Mr. C. M. H---, has been referred to the undersigned for reply. 
Your question concerns property which your company manufactures and sells to customers for use 
on wellsites located in federal waters outside California. 

We understand that your company has a manufacturing facility in ---, Texas, and a 
sales/distribution warehouse in California.  The property in question will be manufactured to the 
customer’s order in ---, then shipped to the California warehouse for storage.  When needed on the 
wellsite, either the customer will pick up the property at the warehouse, or your company will 
deliver it to the wellsite by company facilities or common carrier.   

You have proposed certain procedures intended to relieve your company from any 
obligation to: (1) pay California sales tax on these transactions; or (2) collect California use tax from 
the customers.  We have reviewed your proposals and question whether they are sufficient. 
Accordingly, we propose the following alternative procedures. 

Sales Tax 

Subdivision (a) of Sales and Use Tax Regulation 1620 provides in relevant part: 

“…if title to the property sold passes to the purchaser at a point outside this state, or 
if for any other reason the sale occurs outside this state, the sales tax does not apply, 
regardless of the extent of the retailer’s participation in California in relation to the 
transaction. The retailer has the burden of proving facts establishing his right to 
exemption.” 
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You propose to include a title clause in your acknowledgement of the customer’s purchase 
order. The clause will “notify” the customer that title will pass to the customer at the point of 
manufacture in ---. To be effective, however, the title clause must be part of the sales contract 
between your company and the customer.  A unilateral title clause is not acceptable.  Accordingly, 
we recommend that the title clause be included in the customer’s purchase order and is 
acknowledged by your company before the property is delivered in California.  

If the customer submits a verbal order, or a written order which does not include an 
appropriate title clause, then you may include the title clause in your acknowledgement of the order. 
In that case, however, you should ensure that the customer accepts the title clause by signing a copy 
of the acknowledgement, and returning the signed copy to your company, before the property is 
delivered in California. 

To prevent controversy, you should also be careful to avoid any actions inconsistent with the 
prior passage of title to the customer.  For example, any time the property is shipped, the bill of 
lading should show the customer as the shipper, or should at lease indicate that your company is 
acting as the shipper on behalf of the customer.  Similarly, any insurance forms or other documents 
relating to the storage in California should not state or imply that your company has title in the 
property. 

If the sale contract includes a clause under which title to the property passes to the customer 
outside California, then California sales tax will not apply, with one limited exception.  The 
exception is where the contract is not performed as written.  For example, if the property is 
delivered to the California warehouse, but the customer rejects or otherwise refuses to receive or 
retain the property, title in the property will revest in your company by operation of law. 
(See California Commercial Code Section 2401.)  If your company then cures the defect and 
delivers the property to the customer in California, title will pass in this state and the sales tax will 
apply.   

Use Tax Collection 

With certain exceptions not relevant here, Revenue and Taxation Code Section 6203 
imposes a duty to collect California use tax on “every retailer engaged in business in this state and 
making sales of tangible personal property for storage, use, or other consumption in this state….” 
The tax is to be collected at the time of making the sale, or if tax does not then apply, “at the time 
the storage, use, or other consumption becomes taxable….”  

It is your position that the sales in question are not for storage, use, or other consumption in 
this state.  You rely on Revenue and Taxation Code Section 6009.1, which provides that the terms 
“storage” and “use” do not include “the keeping, retaining or exercising any right or power over 
tangible personal property for the purpose of subsequently transporting it outside this state for use 
thereafter solely outside this state….”  Therefore, instead of collecting tax, you propose to obtain a 
purchase order from the buyer stating the purchased equipment is to be used in federal waters off-
shore California. 
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Under the circumstances of this case, we agree that an appropriate certificate will relieve 
your company of the duty to collect use tax.  The certificate must be in writing and must be signed 
by the purchaser or his authorized representative before or at the time of physical delivery to the 
customer.  It must state that the property is purchased for use solely outside California at a named 
point or points outside this state.  You must accept this statement in good faith (i.e., with reasonable 
belief that the facts stated therein are correct) and must retain a copy in your files.   

To sum up, you company will not be required to pay California sales taxes on these 
transactions if title to the property passes to the purchaser outside this state.  Your company also 
will not be required to collect California use tax, if you receive in good faith, and retain, an 
appropriate certificate from the purchaser as described above. 

Please feel free to call or write the undersigned if you have any further questions or 
comments. 

Very truly yours, 

James E. Mahler 
Tax Counsel 

JEM:ba 




