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Ms. G--- B--- 
P.S. W--- 
XXX --- Drive, -XXX 
---, California  XXXXX 
 
 Re: P.S. W--- 
 

June 27, 1996 

Dear Ms. B---: 
 
 This is in response to your letter dated March 15, 1996, asking how tax applies to your 
sales of shipping containers and marine equipment.  You state: 
 

“Our company is a California Sole Proprietor and acts as a broker on behalf of 
Freight Forwarders/Shippers throughout North America of shipping containers 
and marine equipment. . . .  Our company never buys/sells for domestic use 
within California and we only broker/buy on behalf of freight/shippers that 
require equipment for export. . . . 

 
“As example, we recently purchased for a Canadian company 20 containers in 
Los Angeles which were taken by the customer via truck & rail to Salt Lake City, 
Utah, loaded there and turned in to the Port of Tacoma for shipment via F--- Lines 
to Russia.” 

 
DISCUSSION 

 
 Sales tax is imposed on a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible personal 
property in California unless specifically excluded from taxation by statute.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  A “sale” includes any transfer of title or possession of tangible personal property 
for a consideration.  (Rev. & Tax. Code § 6006(a).)  A “retail sale” means a sale for any purpose 
other than resale in the regular course of business.  (Rev. & Tax. Code § 6007.) 
 
 You state that you act as a “broker.”  However, you have not provided any facts or 
evidence indicating that you act as an agent on behalf of your customers in purchasing the 
shipping containers and marine equipment.  We therefore understand that you are the person 
contracting with the vendors of the shipping containers and marine equipment to purchase such 
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tangible personal property on your own behalf for resale to your customers and that you are not 
acting as an agent on behalf of your customers.  The retail sale in this situation is the sale of the 
shipping containers and marine equipment by you to your customers.  Such sale is subject to tax 
unless it is specifically exempt from taxation by statute.    
 
 Revenue and Taxation Code section 6396 provides an exemption from sales tax the gross 
receipts from the sales in interstate commerce when certain requirements are satisfied.  These 
requirements are explained in subdivision (a)(3)(B) of Sales and Use Tax Regulation 1620, as 
follows:  
 
 “Shipments Outside the State--When Sales Tax Does Not Apply.  Sales tax 

does not apply when the property pursuant to the contract of sale, is required to be 
shipped and is shipped to a point outside this state by the retailer, by means of: 
1.  Facilities operated by the retailer, or 
2.  Delivery by the retailer to a carrier, customs broker or forwarding agent 
whether hired by the purchaser or not, for shipment to such out-of-state point.  As 
used herein the term 'carrier' means a person or firm regularly engaged in the 
business of transporting for compensation tangible personal property owned by 
other persons, and includes both common and contract carriers.  The term 
‘forwarding agent’ means a person or firm regularly engaged in the business of 
preparing property for shipment or arranging for its shipment.  An individual or 
firm not otherwise so engaged does not become a ‘carrier’ or ‘forwarding agent’ 
within the meaning of this regulation simply by being designated by a purchaser 
to receive and ship goods to a point outside this state ....” 

 
 With respect to exports, Sales and Use Tax Regulation 1620(a)(3)(C), provides that: 

 
"[S]ales tax applies when the property is delivered in this state to the purchaser or 
the purchaser's representative prior to an irrevocable commitment of the property 
into the process of exportation.  It is immaterial that the disclosed or undisclosed 
intention of the purchaser is to ship or deliver the property to a foreign country or 
that the property is actually transported to a foreign country.... 

 
“Sales tax does not apply when the property is sold to a purchaser for shipment 
abroad and is shipped or delivered by the retailer to a foreign country.  To be 
exempt as an export the property must be intended for a destination in a foreign 
country, it must be irrevocably committed to the exportation process at the time of 
sale, and must actually be delivered to the foreign country prior to any use of the 
property.  Movement of the property into the process of exportation does not 
begin until the property has been shipped, or entered with a common carrier for 
transportation to another country, or has been started upon a continuous route or 
journey which constitutes the final and certain movement of the property to its 
foreign destination.” 
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 Accordingly, to qualify for the export exemption, the purchaser may not take possession 
of the property in California prior to an irrevocable commitment of the property into the process 
of exportation, as discussed in Regulation 1620(a)(3)(C)2., a copy of which is enclosed.  
Furthermore, to qualify for the interstate commerce exemption, the purchaser may not take 
possession of the property in California.  However, based on the information you have provided, 
our understanding is that the containers and marine equipment are delivered to your customer or 
your customer’s representative in this state, prior to an irrevocable commitment of such property 
into the process of exportation.  Your customer then delivers the containers and marine 
equipment outside California to a loading site where certain items of tangible personal property 
are loaded in such containers and marine equipment for export.  Under such facts, the sales of the 
containers and marine equipment to your customers do not qualify for either the interstate 
commerce or export exemption.  Therefore, the sales of such property are subject to tax.   
 
 You may purchase the containers and marine equipment extax by issuing resale 
certificates to your vendor, as described in Regulation 1668, a copy of which is enclosed.  
However, as discussed above, your sales of the containers and marine equipment to your 
customers are subject to tax.  Every person engaged in the business of selling tangible personal 
property of a kind the gross receipts from the retail sale of which are required to be included in 
the measure of sales tax is required to hold a seller’s permit.  (Rev. & Tax. Code § 6066; Reg. 
1699 (copy enclosed).)  A person so engaged is required to hold a permit for each place of 
business in this state at which transactions relating to sales are customarily negotiated.  (Id.)  
Accordingly, P.S. W--- is required to maintain a seller's permit for its sales of containers and 
marine equipment and should apply for a permit at its local State Board of Equalization office.   
 
 If you have any further questions, please write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
Sophia H. Chung 
Tax Counsel 
 

SHC:rz 
Enclosures:  Regulations 1620, 1668 and 1699 
 
cc: --- District Administrator - -- 


