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December 18, 1992  
 
 
Mr. [D] 
Controller 
[R] 
XXX --- --- 
--- ---, --  XXXXX-XXXX 
 
Dear Mr. [D]: 
 
 This is in response to your letter dated October 27, 1992 regarding the amounts which are 
taxable with respect to the lease of certain computer equipment.  You are the lessee of the 
equipment.  The lease requires that a maintenance agreement be in force.  You have the option of 
choosing between two different maintenance agreements.  You believe that the charges for 
maintenance are not subject to tax since you have the option to provide the maintenance 
yourself. 
 
 Under the first type of maintenance agreement, the lessor provides all necessary parts and 
service as well as providing a full time on-site field engineer.  Under the second type of 
maintenance agreement, the lessor trains your personnel for technical certification on the 
equipment and provides two on-site inspections by its field engineer.  The lessor will also have a 
field engineer available for maintenance on a per diem basis.  You are required to purchase from 
the lessor a "spares kit" of replacement parts.  Either maintenance agreement is for a term of one 
year, at which time it automatically renews unless you choose to convert your existing 
agreement over to the other type of maintenance agreement. 
 
Discussion 
 
 A lease of tangible personal property is a continuing sale unless the lessor leases it in 
substantially the same form as acquired and has made a timely election to pay sales tax 
reimbursement or use tax measured by the lessor's purchase price of the property.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6006(g)(5), 6006.1, 6010(e)(5), 6010.1.)  A lease that is a continuing sale is subject to 
use tax measured by rentals payable.  The lessee owes that use tax, and the lessor is required to 
collect it from the lessee and pay it to this Board.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6202, 6203, 
6204, Reg. 1660.)  The lease about which you inquire is apparently a continuing sale, which 
means that you owe use tax measured by the rentals payable.  Your question is whether the 
maintenance charges are included in the taxable rentals payable. 
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 The application of tax to leases of tangible personal property is explained in 
Regulation 1660, a copy of which is enclosed.  As stated in subdivision (c)(1) of 
Regulation 1660, the rentals subject to tax include any payments required by the lease except, as 
relevant here, separately stated optional insurance and maintenance charges. 
 
 We have previously concluded that where equipment is leased under a contract which 
provides that the lessee must contract with the lessor for maintenance, the charges for such 
maintenance are includible in the taxable rentals payable.  (Business Taxes Law Guide 
Annotation 330.3460 (5/19/67).)  Similarly, we have concluded that when the lessee is required 
under the lease contract to obtain insurance, the charge for that insurance by the lessor is 
excludable from the taxable rentals payable only if they are separately stated and the lessee is not 
required to obtain the insurance from the lessor but rather is entitled to purchase the insurance 
from the insurer of the lessee's own choice.  (Business Taxes Law Guide Annotation 330.3360 
(7/13/66).) 
 
 You have not provided us a copy of the actual lease.  However, your description is that 
you must contract with the lessor for the maintenance, but you can choose one of two different 
types of agreements.  That is, my understanding is that the lease contract does not provide you 
the option of contracting for the maintenance with the person of your own choice, but rather 
requires that you contract with the lessor for such maintenance.  That you have the choice of two 
types of maintenance agreements does not mean that the maintenance charges are optional within 
the meaning of Regulation 1660 since, regardless which type you choose, you are required to 
contract with the lessor for that maintenance.  We therefore conclude that the charges must be 
included in the taxable rentals payable from the lease. 
 
 If you have further questions, feel free to write again. 

 
Sincerely, 
 
 
 
David H. Levine 
Senior Tax Counsel 
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