
 
 
 

 
 
 
     

 
 
 

 
 

 
 

 

 
 

 
 

 

 
 

 

 

  

  

 
 

  

State of California 	 Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 330.2790 

To:	  Mr. Jack E. Warner 
 Out-of-State  Auditing
  

April 12, 1990 
 

From:	  David H. Levine 
 Tax Counsel 

        ATSS  485-5550
(916)   445-5550

 
 

Subject: 	 C--- F--- C---
SS-- XX XXXXXX 

This is in response to your memorandum dated March 5, 1990.  You have forwarded a 
memorandum from your New York district office regarding two different transactions, and you 
ask our opinion. 

Merger Transaction 

C--- C--- C--- (C---) was a wholly owned subsidiary of C--- F--- C--- (F---).  C--- had 11 
wholly owned subsidiaries, one of which was C--- C--- L--- S--- (L---).  On December 31, 1986, 
C--- was merged into its parent F---, the surviving corporation.  Simultaneously, approximately 
75% of the assets previously owned by C--- were transferred by F--- to L---, whose name was 
then changed to C--- C--- C--- (New C---).  The indebtedness assumed by F--- in the merger was 
retained by F---, and an equivalent amount was treated as a loan to New C--- in connection with 
the transfer of assets and was set up as an intercompany payable account.  That is, New C--- did 
not assume the actual indebtedness previously owed by C---.   

The auditor as concluded that the merger of C--- into F--- is not subject to tax, but that 
the simultaneous transfer to New C--- is subject to tax to the extent of the assumed liabilities. 
The auditor reviewed several opinions from the Legal Staff, including Assistant Chief Counsel 
Gary Jugum’s April 29, 1988 memorandum concerning the application of the Macrodyne case. 
The auditor concluded that all of the conditions of Macrodyne were met except that the assets of 
the entire division (which had previously been C---) were not transferred to New C---.  The 
auditor therefore concluded that Macrodyne did not apply and that the sale was subject to tax. 
Since the audit will require considerable time to conduct, the auditor has requested a legal 
opinion prior to proceeding. Note: Macrodyne was overruled by Beatrice v. SBE, which makes clear that 

any assumption of liabilities is consideration.  DHL 6/18/97. 

Based upon the ruling request made by F--- to the IRS dated October 21, 1985 and the 
ruling issued by the IRS, it appears that the merger between F--- and C--- was a statutory merger 
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in compliance with the statutes of each of the two states of incorporation.  Therefore, we agree 
that the merger transaction was not a sale subject to sales tax.  (Reg. 1595(b)(3).)  We also agree 
that the Macrodyne case does not apply to the transfer by F--- to New C---.   

As explained in Mr. Jugum’s memorandum, we do not believe that Macrodyne applies to 
a situation where less than all of the assets of a division is transferred to a wholly owned 
subsidiary. However, there is an even more basic reason that Macrodyne does not apply. New 
C--- did not assume the actual liabilities of F--- associated with the transferred assets.  As 
disclosed in the ruling request to the IRS, the very reason for this transaction was to release C---
from liability for that indebtedness.  Under the agreement dated December 31, 1986 between F--- 
and New C---, New C--- assumed an intercompany debt to F--- in an amount equal to the 
liabilities assumed by F--- in the merger.  That is, F--- carried the financing for its sale to New 
C---. Macrodyne applies only in certain cases of assumed liabilities, and not in cases where new 
debt is created between the buyer and the seller, such as in this case.   
This type of analysis is no longer necessary since Macrodyne is no longer valid.  There was assumption of indebtedness and 
thus a sale.  No further analysis is required.  DHL 6/18/97. 

Since Macrodyne does not apply, the transaction is subject to sales tax unless a specific 
exemption applies.  Based upon the facts presented, the relevant exemption is provided by 
Revenue and Taxation Code sections 6006.5(b) and 6367.  To qualify for this occasional sale 
exemption, F--- must have transferred substantially all (at least 80%) the assets it used in the 
course of activities requiring a seller’s permit, and the ownership after the transfer must be 
substantially similar to that which existed before the transfer (at least 80% unchanged). 
(Reg. 1595(b)(2).) 

Since New C--- is a wholly owned subsidiary of F---, the second prong of the test is 
satisfied. I assume that F--- held tangible personal property for use in the course of activities 
requiring a seller’s permit other than the assets previously held by C--- and that F--- did not 
transfer at least 80% of all such assets to New C---.  This means that the first prong of the test is 
not satisfied, and tax applies to the sale to New C--- because it does not qualify for the 
occasional sale exemption.   

A final note is that if the only tangible personal property used by F--- in selling activities 
were those assets previously held by C---, then further analysis would be necessary.  The 
percentage of assets transferred to New C--- was 75% of all assets (tangible personal property 
and, probably, other property) previously held by C---, and not necessarily 75% of the tangible 
personal property used in selling activities (it is possible that 80% or more of the tangible 
personal property previously held by C--- was transferred).   
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MTE Transactions 

C--- (the auditor refers to this person as F--- after noting that C--- appears on all the 
documents) purchased MTE from T--- B--- S--- [T---] for lease to T--- B--- [B---] who 
subsequently subleased the MTE to T--- B--- Service.  C--- purchased the MTE ex tax and did 
not report use tax measured by fair rental value.  The notation “Tax Exempt Resale #SR -- XX-
XXXXXX” (the seller’s permit number of T--- B---, Inc.) appears on the invoices from T--- to 
C---. 

An addendum to the agreement between C--- and B--- contains a terminal rental 
adjustment clause (TRAC).  In the event B--- does not exercise the option to purchase the MTE 
at fair market value at lease termination, he is responsible for soliciting prospective purchasers 
and for the difference between the realized sale proceeds and the residual value of the equipment 
as set forth in the lease addendum.  C--- contends that TRAC clause leases are sales at inception 
rather than true leases. 

The auditor believes that the transaction between C--- and B--- is a true lease since B--- 
has an option not to purchase the equipment at the end of the lease term, notwithstanding some 
obligations of solicitation and responsibility for sale proceed differences.  The auditor also notes 
that C--- claims depreciation tax benefits associated with the equipment.  The auditor believes 
that if the transaction is a sale at inception, C--- could claim it to be a nontaxable sale for resale 
since it is known that a sublease is involved and that, if the transaction is a true lease, C--- is 
responsible for use tax as a lessor of MTE. 

The lease of MTE is not a sale or purchase of tangible personal property.  (Rev. & Tax. 
Code §§ 6006(g)(4), 6010(e)(4).)  Rather, the sale of MTE to a person for the purposes of leasing 
is a retail sale.  Unless the seller accepts a timely and valid resale certificate in good faith, the 
sale is subject to sales or use tax measured by purchase price.  T--- apparently did not take a 
valid resale certificate with respect to its sale of MTE to C---.  Therefore, unless T--- can 
establish that C--- resold the MTE prior to use, it appears that sales tax is applicable to the 
transaction. If C---’s lease with B--- is actually a sale at inception, then T--- will be able to 
establish that it sold MTE to C--- for resale to B---.  Otherwise, T--- made a retail sale because 
C--- was a lessor (consumer) of MTE.   

We have previously considered a lease with the following provisions to be a sale at 
inception: 

“Lessee is required to purchase the units for ____% of the purchase price (balloon 
payment) or sell the units to a third party and remit the balloon payment to the 
lessor.  If the latter option is elected, and if the proceeds exceed the balloon 
payment, the lessee keeps the excess.  If the proceeds are less than the required 
balloon payment, lessee is required to make up the difference; however, lessee 
will not have to pay an amount in excess of ___% of the purchase price.  In 
addition, the lessors will not claim any deduction, credit, or exemption with 
respect to the leased property for federal or state income tax purposes.”   
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This lease was regarded as a sale at inception because the lessor would not retake 
possession at the end of the lease term: the lessee was required to purchase the leased property or 
sell that property, in effect, for the lessee’s own account.  The facts regarding depreciation were 
relevant only because the issue was whether a sale-leaseback would be regarded as a financing 
transaction. (See Reg. 1660(a)(3).)  That is, whether income tax benefits are taken by a lessor 
has no relevance if the only question is whether the transaction is a sale at inception. 
(Reg. 1660(a)(2).) 

In the lease at issue, the lessee has an election to purchase all, but not less than all, the 
property subject to the lease schedule at fair market value.  If the lessee elects not to exercise the 
option, the lessee is required to solicit bids for the leased units from third parties.  If the realized 
value (the option price or the amount paid to the lessor upon sale to a third party) is less than the 
estimated residual value of the MTE as specified in the lease, then the lessee must pay the 
amount of that difference to the lessor.  If the realized value of any unit exceeds that unit’s 
estimated residual value as specified in the lease, then the lessor pays the lessee an amount equal 
to that excess.  If the unit is not sold within 30 days after the end of the lease term, the realized 
value is regarded as zero (i.e., the lessee pays the lessor the residual value).  If the property is 
thereafter sold, the proceeds are refunded to the lessee to the extent of amounts paid to the lessor 
with respect to that unit (if the lessee had paid the lessor the residual value, as required, the 
lessee apparently retains all sale proceeds). 

My understanding of this agreement is that the “leased” property is never returned to     
C---. Thus, this agreement is similar to the lease mentioned above, and we believe that this 
agreement is also a sale at inception.  Under the agreement, we would regard the interest held by 
C--- as merely a security interest, and when the MTE is sold to a third party, we would regard 
B--- as being the actual seller to the third party.  However, please note that this conclusion is 
based on the understanding that the provisions of the contract provide that possession of the 
MTE is never returned to C--- (i.e., that the parties interpretation of the contract is the same as 
my understanding). If this understanding is incorrect and it is possible for C--- to retake 
possession without there being a default, we would likely regard this contract as a true lease.   

C--- has contended that this lease is a sale at inception.  Based upon the analysis above, 
we agree.  Thus, the sale by T--- to C--- was a sale for resale.  Since C--- sold the MTE to B---, 
and since B--- acquired the MTE for purposes of leasing (I assume by a lease which is not a sale 
at inception), we conclude that C--- made a retail sale of the buses to B---.  Unless C--- took a 
valid and timely resale certificate, or unless B--- timely reported tax measured fair rental value, 
we believe that C--- owes sales tax on its sale of MTE to B--- measured by the full contract price, 
less the deductions allowed under Regulation 1641. 

DHL:wak 

2076C 



